suuret ovat erot

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Gavril, Mar 31, 2014.

  1. Gavril Senior Member

    English, USA
    Moippa,

    En ymmärrä miksi käytetään sijamuotoa "suuret" tässä yhteydessä:

    Odotukseni mukaista olisi ollut "Niin suuria ovat erot", koska kyseessä on monikossa oleva subjekti (erot), joka ei näyttäisi kuuluvan sanaryhmään, johon kuuluvat esim. hampaat, jalat, jäähyväiset, häät yms. Näin ollen odotettaisiin sitä seuraavan predikatiivin olevan muodossa -ja/-i(t)a, siis suuria.

    Miksi sitten kirjoitettiin "suuret" eikä "suuria"?

    Kiitos

    -----------------------------------(English)---------------------------

    I don't understand the form "suuret" in the context of the quote above. I would have expected to see "Niin suuria ovat erot", because the subject is in the plural (erot), and doesn't seem to belong to the same group of nouns as hampaat, jalat, jäähyväiset, häät, and so on. If this is correct, the adjective complement after olla should be in the partitive plural form (suuria).

    Why was "suuret" used here instead of "suuria"?
     
    Last edited: Mar 31, 2014
  2. Grumpy Old Man Senior Member

    Itsekin voisin aivan luontevasti kirjoittaa ehdottamallasi tavalla: Niin suuria ovat erot. Ilmeisesti nominatiivi on valittu siksi, että muoto erot esiintyy edellisessä virkkeessä, ja asia on siten "tuttu", aikaisemmin mainittu. Asiantuntijamme saattavat ehdottaa tieteellisempiäkin selityksiä.
     
  3. DrWatson

    DrWatson Senior Member

    Finland (North)
    Finnish
    Olen samaa mieltä kuin GOM. Asia on tuossa kontekstissa jo määräinen, joten on käytetty nominatiivia.
     
  4. Gavril Senior Member

    English, USA
    Kiitos DrW ja GOM. Mitä mieltä olette siis näistä keksimistäni esimerkistä? Käyvätkö tähdentämäni nominatiivimuodot?


    Minut pidätettiin Venäjän rajalla. Vapauduin vasta kahdeksan tunnin kuluttua mutta rajavartijat olivat koko ajan hyvin kohteliaat.

    Puistossa näin rhymän oravia etsimässä terhoja. Oravat olivat raidalliset ja kastanjanruskeat.
     
  5. Grumpy Old Man Senior Member

    "Mitä mieltä olette siis näistä keksimistäni esimerkeistä?"

    Ne särähtävät korvaani. Sanassa ryhmän on painovirhe.
     
  6. DrWatson

    DrWatson Senior Member

    Finland (North)
    Finnish
    Totta, Gavrilin esimerkit eivät toimi. Ehkäpä nuolaisimme ennen kuin tipahti. Voisikohan kyseessä olla VISK:in pykälässä 948 kuvatulle ilmiölle läheinen tapaus?
     

Share This Page