Találós kérdés

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Oct 22, 2013.

  1. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Sziasztok !

    A kérdésem az, hogy vajon ti a "találós kérdés"-t egyértelműen hosszú ó-val ejtitek-e, vagy esetleg nem (tehát "találos kérdés") ?

    Köszi :)
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Szia francis!

    Kiejtésben tényleg előfordulhat a rövid ejtés, de szerintem ez változó. Ha csak a kifejezést ejti ki az ember egymagában, és igyekszik jól kiejteni, akkor hosszan ejti, de ha spontán mondja, akkor talán inkább röviden.
     
  3. franknagy

    franknagy Senior Member

    Csakis hosszú ó-val.
     
  4. metrocantant New Member

    húngaro/hungarian
    szerintem is hosszú ó mindig
     
  5. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Azt hiszem, rájöttem a lényegre ... Vannak hasonló végződésű szavak, bár különbözőek nyelvtani/etimológiai szempontból, de mégis "összecsengenek". Például "halálos" (szebb példa nem jut eszembe hirtelen ...). Talán az ilyen szavak analógiás hatása magyaráza azt, hogy a "találós" szót spontán gyakran rövid ó-val éjtik (legalábbis mifelénk).
     
    Last edited: Oct 24, 2013
  6. metrocantant New Member

    húngaro/hungarian
    hasonló kérdést vet fel bennem, amikor pl a hűtőt hallom "hüttő"-ként.
    szerintem egyszerűen helytelen. de az élő nyelvben előfordul.
     
  7. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Francis, bennem elsőként pont az vetődött fel, hogy az a kérdés, hogy van-e olyan főnév, hogy "talál", mert ha lenne, akkor annak az x+os alakját nemcsak röviden ejtenénk, de röviden is írnánk.
    Viszont ebben az esetben még fontosabb lenne, hogy a te eredeti szavadat igyekezzünk mindig hosszan ejteni, hiszen lenne jelentésbeli különbség. Mivel azonban ilyen szó nincs (legalábbis nem találtam), én is arra gondolok, amire te: hogy az analógia befolyásolhatja az ejtéshibát (ha nem más ... és ha tényleg létező a jelenség..., mert az eddigi statisztika ellent mond a mi megérzésünknek:eek::)). Viszont mélyebb összefüggések ismerete nélkül könnyen lehet mindenre példát hozni, mert a nyelv (és "deviáns" használata) elég gazdag ehhez.

    Metro, üdv a fórumon!:) Szerintem a "hüttő" csak annyiban hasonlít, hogy ott is rövidül egy magánhangzó. De a mássalhangzó kettőződése már egy másik probléma, sőt az is, hogy ez nem egy toldalékkal ellátott szó, ahol a toldalék ejtése a kérdéses...;)
     
  8. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Szia Zsanna, egyetértek veled.

    Ami a hüttőt illeti (mifelénk nemigen jellemző, legalábbis itt nem figyeltem fel rá), a magyarázat az lehet, hogy szerintem általánosan tapasztalható a hosszú "ű"-nek a rövidülése a magyarban. Valószínűleg azért, mert nem vezet félreértéshez, tehát kvázi mindegy, hogy rövid-e vagy hosszú, a szó értelme nem változik.

    A "t" kettőződését szerintem ebben az esetben azzal lehet magyarázni, hogy a nyelv (általában, nem csak a magyar) "igyekszik" megtartani az eredeti szótag hosszát, főleg kiejtésbeli ingadozások esetén. Tehát ha rövidül a szótag magánhagzója, "megnyúlik" a megfelelő mássalhangzó ... (ez pesze nem ilyen egyszerű, mert más tényezők is közrejátszhatnak).
     
  9. franknagy

    franknagy Senior Member

    Sziasztok!
    Létezik a "találó" szó, de nem létezik a "haláló" szó.
    Ebből következik, hogy a "találós" szó hosszú ó-val, a "halálos" szó rövid o-val ejtendő.

    A mai súgógépek világában bármilyen ékezethibát óhne zsanér kimondanak a retardált bemondók.
    Üdv
    Frank
     
    Last edited by a moderator: Oct 26, 2013
  10. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Frank, a magyarázatod logikája érdekes, de nyelvészetileg nem így közelítenénk meg.:)
    Abban igazad van, hogy mivel a szó végi o/ö mindig hosszú, az "s" melléknévképző akkor követ hosszú o/ö-t, amikor ilyen végű szóhoz csatlakozik.
    Amikor rövid o/ö áll előtte, akkor az kötőhang (ami a msh-ra végződő szóhoz járul, a toldalék elé). (Pontosan ezért kerestem először "talál"-alakú főnevet, mert csak akkor jöhetne rövid o az "s" elé, ha az kötőhang lenne.) De mindez az írásra vonatkozik és az eredeti kérdés a kiejtésre vonatkozott alapvetően.
     
  11. tomtombp Senior Member

    Hungarian
    Én is egyértelműen, mindig hosszú "ó"-val mondom.
     
  12. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Igen, hosszúval.
     
  13. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Moderátori üzenet:

    Kérlek vegyétek figyelembe, hogy egy db félig-meddig nem a témába vágó hozzászólás még elmegy, de amikor beindul a lavina, és egymást követik az ilyen hozzászólások, akkor mindegyiket ki kell vennem!
    A moderátort dühíteni, plusz munkát kreálni neki fölösleges és tilos!
    :p
     
  14. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    én hosszú o-val és hosszú l-lel ejtem :D
     

Share This Page