Teşekkür Belgesi

Discussion in 'Türkçe (Turkish)' started by The Lord of Gluttony, Nov 10, 2012.

  1. The Lord of Gluttony Senior Member

    Earth
    Turkish
    Merhaba,

    Okullarda öğrecinin başarılı ders notları için verilen belgenin adı neden "teşekkür belgesi"dir? Teşekkür kelimesinin anlamı TDK'ya şu şekilde:

    1. Yapılan bir iyiliğe karşı duyulan kıvanç ve gönül borcunu anlatma

    Diğer anlamı da "teşekkürname". Zaten benim sorum da bu, neden teşekkür name.

    Kelimenin ilk anlamına göre öğrecinin bir iyilik yaparak bu belgeyi almış olması lazım. Öğrencinin derslerine çalışmasının devlete ya da diğer insanlara nasıl bir iyilik olduğunu anlayamadım. İyilik yapıyorsa kendine yapıyor, derslerine çalışarak, öyle değil mi? :rolleyes:

    Sığ bakış açımı genişletmeme yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler!
     
    Last edited: Nov 10, 2012
  2. Reverence Senior Member

    Turkish
    Öğrencilerinin derslerinde başarılı olmasının öğretmenler için ne büyük bir lütuf olduğunu, öğretmenlik yapmamış bir kimseye istesem de anlatamam. Tam manasıyla kavrayabilmek için öğretmen olmak lazım.

    Bu arada, karne üzerinde notların iki kısma ayrıldığını ve ikinci kısmı davranış notlarının teşkil ettiğini de hatırlatmak isterim.
     
  3. The Lord of Gluttony Senior Member

    Earth
    Turkish
    Teşekkür belgesinde öğretmenin değil de müdürün imzası var ama. :D Öğretmen(ler)in imzası olsa dediğiniz soruma bir cevap olabilirdi ama ne yazık ki hala çözebilmiş değilim.
     
    Last edited: Nov 11, 2012
  4. Reverence Senior Member

    Turkish
    Eh, o da doğru! Gerçi o müdür, o imzayı temsilci sıfatıyla atıyor. O belge, aslında o öğrenci üzerinde emeği olan ve emeğinin karşılığını alan herkesin teşekkürü.

    Günümüzde öğretmenlik mesleğinde idealizmin büyük ölçüde kaybolduğunu ve vurdumduymazlık konusunda bir başka meslekle (ismi lazım değil) yarışa girildiğini inkâr edemem. Ama bu her zaman böyle değildi. Muhtemelen benim bu söylediğimi, benden önceki kuşaklar da söylüyordu. İşin kötüsü, benden sonraki kuşakların da söyleyecek olması. Ancak, ideal öğretmen, öğrencisinin ve ona verdiği emeğin kıymetini bilir. O "teşekkür" ifadesi de, bu idealin genel kabul gördüğü bir altın çağdan kalmadır.
     

Share This Page