1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

To z nich teče

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by parolearruffate, Jan 31, 2013.

  1. parolearruffate Senior Member

    Ahoj, potřebovala bych vědět význam tohoto výrazu:

    Jdu tak blízko, jak můžu, i když lidi většinou už předem řvou, co chtějí. Nejenomže to z nich teče, to až pak, ale ona řvou ta těla, ty touhy. Prostě se z nich v mé třípokojové umělohmotné mrdně stane tlampač, protože mohou, jenom proto.

    Diky moc
     
  2. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Nejsem si jistý.
    Obecně sloveso téci znamená, že tekutina se pohybuje - teče.
    Takže buď z nich nich teče některá tekutina, nebo z nich "tečou" emoce, nebo je to opis pro to, že vyjadřují něco, co chtějí.
    Nejprve pozná, co chtějí z neverbální komunikace - pohyby těla, ematické vycítění emocí a touhy. A potom něco z nich teče. Vzhledem k tématu se mi furt do mysli vkrádá konkrétní tekutina, která z nich teče. Ale třeba něco říkají a autorka to popsala slovem teče. Snad, že začnou mluvit a řeč jim plyne z úst, jaky by jim z nich tekla řeka.
     
  3. parolearruffate Senior Member

    Děkuju moc, nejvíc je mi tady důležité, že není to rčení. A zdá se, že není, pravda?
     
  4. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Není to rčení.

    (Mohu navíc dodat, že používáme obrat: "Ze mě to ale teče." Pokud je vedro nebo dělá člověk namáhavou práci a je hodně zpocený.)
     
  5. parolearruffate Senior Member

    Diky moc...
     

Share This Page