1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

učím se víc češtinu než

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by zalacain56, Nov 4, 2012.

  1. zalacain56

    zalacain56 Senior Member

    Madrid
    Spain, Spanish
    Vždycky jsem četl, že po adverbiech jako víc(více), míň, atd. je nutné 2. pád, nicméně v nasledující větě kamarádka mi ríka, že musím používat 2. pád, neboť "víc" jde se slovesem "učit" a ne s jménem "čeština".
    Její věta (se slovosledem také nesouhlasím):

    S Miguelem doma se učíme víc češtinu než s Čechy
    .

    Já bych řekl "víc češtiny".
    Děkuji předem
     
    Last edited: Nov 4, 2012
  2. marsi.ku Junior Member

    Czech
    Ano, zalacain56, pokud po adv. víc(e)nebo méně (míň) následuje podstatné jméno a chceme vyjádřit množství, pak následuje jméno ve 2. pádu => více/méně koho čeho: více češtiny, méně Čechů atd.
    Ovšem, pokud máme výraz více než, záleží, jaký pád vyžaduje sloveso a pády mohou být různé. V naší konkrétní větě máme sloveso "učit se", které vyžaduje 4. pád = učit se koho co, proto učíme se víc češtinu než jiný jazyk. Lze také říci: Učím se víc než ty. (1. pád), trvá to víc než týden (1. pád), chodíme víc do kina než do divadla (2. pád), mluvím víc s Miguelem než s Čechy (7. pád). - vždy je důležité, jakou vazbu vyžaduje sloveso a slovo víc je jen vloženo, je to složka srovnávání, míry.
    Tuto větu by bylo lepší přeformulovat: Češtinu se učíme víc s Miguelem než s Čechy. - v tomto případě srovnáváme Miguela a Čechy, pokud bychom srovnávali češtinu, potřebujeme k ní ještě jiný jazyk (viz příklad výše).
     
  3. Tchesko

    Tchesko Senior Member

    Paris 12
    Czech
    Já také ne.
    Uvažoval bych o nahrazení příslovce víc(e) jiným, přesnějším výrazem.
    Také bych doporučil použít "učíme se česky" místo "učíme se češtinu":

    Doma s Miguelem se učíme česky intenzivněji (rychleji...) než s Čechy. -> Zajímáme se o průběh procesu učení.
    Doma s Miguelem se naučíme česky lépe/líp než s Čechy. -> Zajímáme se o výsledek procesu učení.
     

Share This Page