Verbul A FI-persoana a doua,singular

Discussion in 'Română (Romanian)' started by anto33, May 7, 2009.

  1. anto33 Senior Member

    Bergamo,Italia
    Romanian
    Persoana a doua singular a verbului A FI la conjunctiv perfect compus, viitor I, viitor II popular, condiţional prezent,imperativ negativ este „...fi”, iar la conjunctiv prezent este (să fii), viitor I popular (o să fii), imperativ afirmativ (fii!).
    Stie cineva care este motivul? Există vreo regulă?:confused:
    Nu îmi amintesc să fi învăţat la orele de gramatică.

    Mulţumesc
     
    Last edited: May 7, 2009
  2. JulianoS

    JulianoS Senior Member

    Québec, Canada
    Română - România
    Cred că este doar o excepţie, ca multe altele din frumoasa noastră limbă românească.:D
     
  3. jazyk Senior Member

    Brno, Česká republika
    Brazílie, portugalština
    Sau eu nu înţeleg întrebarea sau tu n-ai formulat-o bine: eşti şi erai nu sunt ca a fi.
     
  4. anto33 Senior Member

    Bergamo,Italia
    Romanian
    Intr-adevăr, am formulat greşit :(.Am reformulat întrebarea. Mulţumesc, Jazyk.
     
  5. beenni Senior Member

    romanian
    Salut anto33,

    Da există o regulă foarte clară. Trebuie ţinut de la bun început cont de faptul că verbul “a fi” este, pe lângă neregulat, şi supletiv. Ce înseamnă asta ? De-a lungul completei sale conjugări se folosesc forme diferite (DEX : SUPLETÍV, -Ă adj. (Despre forme gramaticale) care completează schema flexionară a unui cuvânt) pentru construirea diferitelor timpuri.

    Aşadar se pot stabili următoarele forme : fi, sunt (complet neregulată dat fiind faptul că numai etimologic se poate explica de ce eu sunt devine tu eşti, el este, însă precum vezi, revenim la regulatul sunt pentru a construi noi sunt-em, voi sunt-eţi, etc), eram (dar atenţie, acest eram este explicabil etimologic prin forma sunt deci nu este o formă supletivă propriu-zisă) şi fui, respectiv fost (unde din nou avem de a face cu o formă explicabilă etimologic prin radicalul fi, deci falsă formă supletivă).

    Revenind la întrebarea ta : forma fi este un element constitutiv în primul rând al infinitivului. Infinitivul fără a precedat de auxiliarul a voi formează viitorul (eu voi fi, tu vei fi), cu formele modificate ale verbului a avea formează condiţionalul (eu aş fi, tu ai fi). De-asemenea, se formează cu ajutorul său imperativul negativ : nu fi ! (Această formă produce multe probleme vorbitorilor nativi de română. Gândeşte-te la lumea care zice nu fii! De ce nu este corect şi cum putem să facem proba când avem dubii? Zicem fii! şi nu fi! pentru că zicem intră! şi nu intra!, nicidecum intră! şi *nu intră!, de la infinitivul a intra).

    Un caz particular este cel al conjunctivului perfect (eu să fi fost, tu să fi fost, el să fi fost). Este complicat dar nu imposibil de explicat de ce fi este infinitiv fără a avea un auxiliar, dat fiind faptul că româna nu are capacitatea de a conferi clasa persoană infinitivului. Discuţia asupra acestui subiect este complicată şi puţin clară, deci o lăsăm pentru o altă ocazie.

    Deci după cum am văzut până acum, scriem fi ori de câte ori acest fi este un element constitutiv al viitorului şi viitorului anterior, condiţionalului prezent şi perfect, conjunctivului perfect şi imperativului negativ. A se ţine cont că în acest caz fi provine din infinitiv şi este invariabil.

    Acum să vedem de ce scriem să fii şi fii ! Din start am stabilit că verbul a fi este neregulat şi supletiv. În mod normal, conjunctivul prezent şi imperativul se construiesc cu forma de prezent plus terminaţiile specifice fiecărei persoane. Indicativ: eu cânt, tu cânţ-i el cânt-ă. Conjunctiv: eu să cânt, tu să cânţ-i, el să cânt-e. Imperativ: cânt-ă!

    Singurul lucru straniu în această poveste este că verbul a fi, fiind un verb neregulat, are mai multe forme de prezent: indicativ pers. 1 sg. sunt, pers. 2 sg. eşti, etc. Pentru conjunctiv prezent şi infinitiv există forma fi- . Având de-a face cu moduri personale, ceea ce facem este să adaugăm terminaţiile specifice : eu să fi-u, tu să fi-i, el să fi-e (conform verbul a cânta, conjugat mai sus). În mod egal, imperativul pozitiv este fi-i !

    Sper să te fi lămurit puţin şi nu *să te fii lămurit. :)
     
  6. anto33 Senior Member

    Bergamo,Italia
    Romanian
    Beenni, mulţumesc pentru răspunsul exhaustiv. :)
     
  7. JulianoS

    JulianoS Senior Member

    Québec, Canada
    Română - România
    Wow... şi eu mă alătur lui anto33 în aţi mulţumi pentru excelenta explicaţie...

    Am învăţat ceva nou pe ziua de astăzi! :D

    fii iubit! ;)
     
  8. beenni Senior Member

    romanian
    Vă doresc amândurora o săptămână plăcută.
     

Share This Page