vuotta aiemmin

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Gavril, Sep 22, 2013.

  1. Gavril Senior Member

    English, USA
    Moi,

    Miksi käytetään tässä sijamuotoa "vuotta"? Olisin odottanut muotoa "vuosi" tällaisessa yhteydessä.

    Tarkoittaako tämä jotakin erilaista kuin "vuosi aiemmin"?

    Kiitos
     
    Last edited: Sep 22, 2013
  2. Mordong New Member

    Estonia/Finland/Germany
    Finnish - Helsinki
    VISK:n mukaan (i)mmin-johdosten kanssa käytetään partitiivimuotoista nominaalilauseketta, siis vuotta/kuukautta/viikkoa aiemmin, hän laulaa minua kauniimmin. (Uutena jäsenenä en saa liitettyä sinulle linkkiä, pykälä on kuitenkin §375).

    En keksi yhteyttä, jossa "vuosi aiemmin" olisi oikein. Osaisitko antaa esimerkkilauseen?
     
  3. Gavril Senior Member

    English, USA
    Päivää Mordong,

    Ymmärrän, miksi partitiivia käytetään lauseissa Hän laulaa minua kauniimmin, Hän on sinua lyhyempi, jne. -- nämä tarkoittavat "kauniimin kuin minä", "lyhyempi kuin sinä", jne. Mutta jos vuotta aiemmin tarkoittaa "aiemmin kuin vuosi", mitä sitten aiemmin kuin vuosi tarkoittaa?

    Ilmaukset aiemmin kuin eilen, aiemmin kuin 1982, aiemmin kuin vuosi sitten jne. ovat täysin selkeitä, mutta aiemmin kuin vuosi on erilaista, koska tietääkseni sana vuosi ei yksin viittaa mihinkään tiettyyn ajankohtaan. Mutta ehkä on jokin yksityiskohta tässä, jota en huomaa.



    Verkohaulla löysin uutisotsikon, "Yhä useampi työtön oli työtä vailla myös vuosi aiemmin". Näyttää olevan paljon enemmänkin tällaisia esimerkkejä.
     
    Last edited: Sep 22, 2013
  4. Hakro

    Hakro Senior Member

    Helsinki, Finland
    Finnish - Finland
    Ne ovat esimerkkejä kielivirheistä, sanontojen "vuosi sitten" ja "vuotta ai(kais)emmin" sekoittumisesta.
    Suomenkielisessä tekstissä ei ole tapana laittaa pilkkua tähän.
     
  5. Gavril Senior Member

    English, USA
    Hi,

    I was thinking about this again just now, and I still don't get the logic behind the use of the partitive in vuotta aiemmin.

    Is it correct to say

    kaksi vuotta aiemmin "two years earlier" -- nominative kaksi
    puoli vuotta aiemmin "half a year earlier" -- nominative puoli
    etc.

    but

    vuotta aiemmin "one year earlier" -- partitive vuotta

    and does the same pattern apply to similar words such as kuukausi, päivä, etc.?

    Kiitos vielä kerran
     
  6. Maabdreo Junior Member

    English - USA
    Is the article below relevant? I'm not sure, but I think the last section says that phrases like "vuotta aiemmin" are (sometimes? always?) treated as objects, hence the frequent use of the partitive. So then what looks like the nominative (or the genitive) is really the accusative.

    Examples the article gives are:

    - Tulin tilaisuuteen tunnin myöhemmin.

    - Sinne tultiin tunti myöhemmin.

    - Tuntia myöhemmin paikalla ei ollut ketään.

    The link:
    http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/Syntaksi/sivu365.htm
     
  7. Gavril Senior Member

    English, USA
    I checked Google for examples of kaksi and kolme in the partitive, and there do seem to be a lot of results for kahta vuotta aiemmin and kolmea vuotta aiemmin.

    However, there are even more results for kaksi/kolme in the nominative (kaksi/kolme vuotta aiemmin), and so far, I can't find anything in the surrounding sentences that is conditioning the choice of partitive over nominative. Perhaps the aspect of the verb (perfect/imperfect) has something to do with it.

    In any case, thanks for giving me more to chew on. :)


    PS -- The page you linked to also gives the example Tulin sinne tunti myöhemmin, though it calls tunti an "endingless accusative" (päätteetön akkusatiivi).
     
    Last edited: Jan 5, 2014

Share This Page