1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

wie? (enkelvoud of meervoud)

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by Udo, Sep 4, 2011.

  1. Udo

    Udo Senior Member

    Het vragend voornaamwoord wie is in mijn taal (Duits) uitsluitend enkelvoud. Kan het in het Nederlands ook meervoud zijn? Ik las onlangs zinnen als bij voorbeeld:
    Wie van jullie zijn er vandaag jarig?
     
    Last edited: Sep 4, 2011
  2. Peterdg

    Peterdg Senior Member

    Belgium
    Dutch - Belgium
    Ja, het dient voor enkelvoud en meervoud.
     
  3. marrish Senior Member

    اُردو Urdu
    Ik wou dezelfde vraag stellen maar een beetje anders:

    Wie was er?
    Wie waren er?

    Is 'wie' meer gebruikt in het enkelvoud of in het meervoud?
     
  4. Peterdg

    Peterdg Senior Member

    Belgium
    Dutch - Belgium
    Het werkwoord in het enkelvoud is altijd OK bij een ongedefiniëerd gezegde (in jouw voorbeeld: "er").

    In sommige gevallen kan, mijns inziens, het werkwoord ook in het meervoud worden gezet. Dit is zelf verplicht als er een gedefiniëerd gezegde in het meervoud volgt: "Wie waren die mannen?"
     
  5. bibibiben

    bibibiben Senior Member

    Amsterdam
    Dutch - Netherlands
    Het is geheel aan de spreker om te bepalen of er na wie een persoonsvorm in het enkelvoud of meervoud komt. De spreker zal Wie was er zeggen als z/hij ervan uitgaat dat er maar één persoon was. De spreker zal Wie waren er? zeggen als z/hij ervan uitgaat dat er meer dan één persoon was. Als de spreker geen flauw idee heeft of er nu één persoon of meer dan één persoon was, zal deze waarschijnlijk willen terugvallen op Wie was er?
     
  6. marrish Senior Member

    اُردو Urdu
    Jullie hebben mij voortreffelijk geholpen!
     

Share This Page