Za tím si také stojím

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by parolearruffate, Jan 28, 2013.

  1. parolearruffate Senior Member

    Ahoj všem,
    chtěla bych vědět význam tohoto výrazu v tom kontextu:

    22: Tohle jen pro úvod, aby bylo jasné, za co za všechno se u mě platí, a ta suma se pak ukáže jako nikoli horentní, ale naopak přiměřená a nadneseně řečeno směšná, když do ní započítáte právě i tu mou intonaci, prý snad mazlivou i napoprvé, když jsem v náladě, ale já spíš mužům zdůraznuji, že vše, co si přejí, mohou zopakovat ještě jednou a stejně tak to můžu pro ně udělat i já. Některým starším pánům to jde pochopitelně pomaleji anebo, no bože, prostě již tak dobře neslyší, a protože to, co do telefonu říkám, za tím si taky stojím, řeknu to i napodruhé bez stínu otrávené netrpělivosti....

    Diky moc...
     
  2. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    "Stát si za něčím" případně "stát si na něčem" je obrat, který vyjadřuje, že někdo má nějaký názor, o kterým věří, že je pravdivý a bude ho hájit.
    "..protože to, co do telefonu říkám, za tím si taky stojí..." -> "protože to, co říkám do telefonu, to je můj názor, který si budu hájit a klidně ho budu říkat znovu a znovu a nebudu se za něj stydět."
     
  3. parolearruffate Senior Member

    Jasné, diky moc...
     

Share This Page