1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Za tím si také stojím

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by parolearruffate, Jan 28, 2013.

  1. parolearruffate Senior Member

    Ahoj všem,
    chtěla bych vědět význam tohoto výrazu v tom kontextu:

    22: Tohle jen pro úvod, aby bylo jasné, za co za všechno se u mě platí, a ta suma se pak ukáže jako nikoli horentní, ale naopak přiměřená a nadneseně řečeno směšná, když do ní započítáte právě i tu mou intonaci, prý snad mazlivou i napoprvé, když jsem v náladě, ale já spíš mužům zdůraznuji, že vše, co si přejí, mohou zopakovat ještě jednou a stejně tak to můžu pro ně udělat i já. Některým starším pánům to jde pochopitelně pomaleji anebo, no bože, prostě již tak dobře neslyší, a protože to, co do telefonu říkám, za tím si taky stojím, řeknu to i napodruhé bez stínu otrávené netrpělivosti....

    Diky moc...
     
  2. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    "Stát si za něčím" případně "stát si na něčem" je obrat, který vyjadřuje, že někdo má nějaký názor, o kterým věří, že je pravdivý a bude ho hájit.
    "..protože to, co do telefonu říkám, za tím si taky stojí..." -> "protože to, co říkám do telefonu, to je můj názor, který si budu hájit a klidně ho budu říkat znovu a znovu a nebudu se za něj stydět."
     
  3. parolearruffate Senior Member

    Jasné, diky moc...
     

Share This Page