zsuppkocsival

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Dec 11, 2012.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Helló, tudja valaki mi lehet a zsuppkocsi? A dalban van: "...zsuppkocsival (?), három csacsival, várnak a lányok a cvikipuszival..."
    Persze azt sem tudom, hogy az zsuppkocsi, vagy esetleg tényleg Zsup-kocsi, ami szerintem hülyeség, én meg nem is zsupp... ismertem a dalt
    A zsupp jelenthet zsúpot, zsúpfedelet is, de zsúpfedeles kocsiról még nem hallottam.
    Köszi
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Vagy az a kocsi, ami a zsúpot szállítja, vagy - ha a zsuppol, azaz toloncol, kiutasít a tő - az, amivel elszállítanak valakit. (Vagy pedig valami egészen más...:confused:)
     
  3. BezierCurve Senior Member

  4. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    nem hiszem, hogy a dalban egy ilyen típusú kocsival és három csacsival mennének ki a ligetbe...ez nem nagyon romantikus :) Amúgy ismert ez a dal, vagy csak én tudok róla, szerintem népszerű volt. :confused:
     
  5. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Fogalmam sincs mi fán terem a zsuppkocsi, de BezierCurve utalása szerintem jó. Az, hogy egy dalban miként használják, vagy mit értenek alatta, az nem feltétlenül meghatározó ... (szerintem).

    Apropos: Nincs olyan szó hogy "bezsuppolni"? Nem tudom honnét szedem, de úgy rémlik mintha létezne ilyesféle ...
     
  6. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Egyetértek (már megint!:)) Francisszal. BC linkje arra utal, hogy a rendőrautót (egy fajtát legalábbis) akar jelenteni ez a zsuppkocsi.
    Bár az értelmező szótár (MÉK) sem ismeri, de valószínűleg valami népies beceneve lehetett ennek a típusú járgánynak.

    Ekkor tényleg a (be)zsuppol igével áll kapcsolatban a szó, ami toloncolt jelent. (A toloncol pedig ugyanez a forrás szerint: "1945 előtt: rendőrhatóság a közbiztonságot és közrendet veszélyeztető személyt vhova utasít v. hatósági úton kényszerrel odakísér, hogy ott felügyelet alá helyezze".)

    A dalban egyébként a 3 csacsi utalhat arra, hogy "nincs nagy vész" (a zsuppkocsi ellenére)... Végülis a lányok cvikipuszija is inkább mókás, mint romantikus.
    A sorokat nem ismertem fel, annak ellénere, hogy tényleg egy ismert dalról van szó. A címéről már könnyebb felismerni: Nagy a feje, búsuljon a ló. (Dalszöveg itt.)
     
  7. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    hát minden arra utal, hogy a zsuppkocsi nem más mint a rabomobil :D Valami romantikusabbra gondoltam....:(
     
  8. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Rabszállító autó, korábban szekér, amivel illetve amibe ki- illetve bezsuppolják az arra érdemeseket.

    Ha nem kényszer hatására, hanem önként utazol vele, akkor lehet romantikus. :)
     
  9. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    De ismeri, csak én nem tudok keresni! :D Ezért bocs mindenkinek.
    MÉK, 1972 valóban nincsen feltüntetve, de
    Magyar Értlemező Kéziszótár, 2003, fel van tüntetve
    zsuppkocsi fn biz rég rabszállító (rendőrautó). [< zsuppol]
    Csak nekem a digitális változat van meg, és ha beírtam a zsupp szót, nem adott meg semmit, de ha beírtam zsupp*-ot, bizony kiírta!
    De gratulálok azoknak, akiknek ez szótár nélkül is sikerült. :thumbsup:
     
  10. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Nekem a 1999-es változat van meg. (Az 1972-es az első kiadás volt.)
     
    Last edited: Dec 15, 2012
  11. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Ha pontos akarok lenni, nekem az 1989-es áltozat van meg. :)
     
    Last edited by a moderator: Dec 15, 2012
  12. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Köszi az infót.:)
     
    Last edited: Dec 15, 2012

Share This Page