1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

zsuppkocsival

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Dec 11, 2012.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Helló, tudja valaki mi lehet a zsuppkocsi? A dalban van: "...zsuppkocsival (?), három csacsival, várnak a lányok a cvikipuszival..."
    Persze azt sem tudom, hogy az zsuppkocsi, vagy esetleg tényleg Zsup-kocsi, ami szerintem hülyeség, én meg nem is zsupp... ismertem a dalt
    A zsupp jelenthet zsúpot, zsúpfedelet is, de zsúpfedeles kocsiról még nem hallottam.
    Köszi
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Vagy az a kocsi, ami a zsúpot szállítja, vagy - ha a zsuppol, azaz toloncol, kiutasít a tő - az, amivel elszállítanak valakit. (Vagy pedig valami egészen más...:confused:)
     
  3. BezierCurve Senior Member

  4. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    nem hiszem, hogy a dalban egy ilyen típusú kocsival és három csacsival mennének ki a ligetbe...ez nem nagyon romantikus :) Amúgy ismert ez a dal, vagy csak én tudok róla, szerintem népszerű volt. :confused:
     
  5. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Fogalmam sincs mi fán terem a zsuppkocsi, de BezierCurve utalása szerintem jó. Az, hogy egy dalban miként használják, vagy mit értenek alatta, az nem feltétlenül meghatározó ... (szerintem).

    Apropos: Nincs olyan szó hogy "bezsuppolni"? Nem tudom honnét szedem, de úgy rémlik mintha létezne ilyesféle ...
     
  6. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Egyetértek (már megint!:)) Francisszal. BC linkje arra utal, hogy a rendőrautót (egy fajtát legalábbis) akar jelenteni ez a zsuppkocsi.
    Bár az értelmező szótár (MÉK) sem ismeri, de valószínűleg valami népies beceneve lehetett ennek a típusú járgánynak.

    Ekkor tényleg a (be)zsuppol igével áll kapcsolatban a szó, ami toloncolt jelent. (A toloncol pedig ugyanez a forrás szerint: "1945 előtt: rendőrhatóság a közbiztonságot és közrendet veszélyeztető személyt vhova utasít v. hatósági úton kényszerrel odakísér, hogy ott felügyelet alá helyezze".)

    A dalban egyébként a 3 csacsi utalhat arra, hogy "nincs nagy vész" (a zsuppkocsi ellenére)... Végülis a lányok cvikipuszija is inkább mókás, mint romantikus.
    A sorokat nem ismertem fel, annak ellénere, hogy tényleg egy ismert dalról van szó. A címéről már könnyebb felismerni: Nagy a feje, búsuljon a ló. (Dalszöveg itt.)
     
  7. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    hát minden arra utal, hogy a zsuppkocsi nem más mint a rabomobil :D Valami romantikusabbra gondoltam....:(
     
  8. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Rabszállító autó, korábban szekér, amivel illetve amibe ki- illetve bezsuppolják az arra érdemeseket.

    Ha nem kényszer hatására, hanem önként utazol vele, akkor lehet romantikus. :)
     
  9. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    De ismeri, csak én nem tudok keresni! :D Ezért bocs mindenkinek.
    MÉK, 1972 valóban nincsen feltüntetve, de
    Magyar Értlemező Kéziszótár, 2003, fel van tüntetve
    zsuppkocsi fn biz rég rabszállító (rendőrautó). [< zsuppol]
    Csak nekem a digitális változat van meg, és ha beírtam a zsupp szót, nem adott meg semmit, de ha beírtam zsupp*-ot, bizony kiírta!
    De gratulálok azoknak, akiknek ez szótár nélkül is sikerült. :thumbsup:
     
  10. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Nekem a 1999-es változat van meg. (Az 1972-es az első kiadás volt.)
     
    Last edited: Dec 15, 2012
  11. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Ha pontos akarok lenni, nekem az 1989-es áltozat van meg. :)
     
    Last edited: Dec 15, 2012
  12. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Köszi az infót.:)
     
    Last edited: Dec 15, 2012

Share This Page