«βάση» (για εξετάσεις μαθημάτων)

διαφορετικός

Senior Member
Swiss German - Switzerland
Δεν καταλαβαίνω το εξής απόσμασμα από Εισαγωγή σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα, του Απόστολου Λακασά | Kathimerini :
«Δεκαοχτάχρονοι που εισήχθησαν σε τμήματα μαθηματικών και φυσικής έχουν μέσο όρο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα 3 και 6. Συνολικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση

Ο εξής ορισμός του «βάση» από Λεξικό της κοινής νεοελληνικής
«οριακό σημείο κάτω από το οποίο ο συναγωνιζόμενος ή εξεταζόμενος θεωρείται ότι απέτυχε»
μου φαίνεται να μην ταιριάζει, διότι όσοι αποτυχαίνουν δεν εισάγονται (στο πανεπιστήμιο). Μα ποια άλλη σημασία μπορεί να έχει η βάση στα συμφραζόμενα αυτά;
 
 • Acestor

  Senior Member
  Greek
  Όπως λέει μια εφημερίδα για τα περσινά αποτελέσματα (τα ίδια λέμε κάθε χρόνο): «In 132 of 459 university faculties, at least one of the new entrants failed to achieve what would normally be a pass grade.» Καθημερινή

  Συζήτηση γίνεται τώρα αν θα πρέπει να ισχύουν οι βάσεις για ορισμένα μαθήματα. Δηλαδή, για κάποια καίρια μαθήματα κάθε σχολής να μην μπορείς να περνάς τις εξετάσεις αν δεν έχεις πετύχει κάποιον βαθμό που θα είναι η βάση — πραγματική βάση, όχι εικονική.
   

  διαφορετικός

  Senior Member
  Swiss German - Switzerland
  «[...] what would normally be a pass grade.» Καθημερινή
  Από τον ίδιο σύνδεσμο:
  «Pass grades for university admissions were abolished in 2010 in a bid to make higher education more accessible. Faculties have a fixed number of admissions each year.»
  Δηλαδή «η βάση» = «η βάση από πριν το 2010» ;
  Όχι: Στο άρθρο που ανέφερα στην αρχή διάβασα: «Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής ...»
  Δηλαδή «η βάση» = «η βάση που ορίζεται κάθε έτος αλλά δεν εφαρμόζεται πια από το 2010» ;
   

  Perseas

  Senior Member
  Κάθε χρόνο προσδιορίζεται ο αριθμός των εισακτέων για κάθε σχολή. Ας υποθέσουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων που έχει οριστεί για φέτος στο Μαθηματικό Αθήνας είναι 200. Αν ο 200ός έχει πετύχει γενικό βαθμό 18 στα εξεταζόμενα μαθήματα, όλοι όσοι έχουν βαθμολογία χαμηλότερη του 18 δεν εισάγονται στο Μαθηματικό Αθήνας. Αλλά αν ο 200ός έχει βαθμολογηθεί με 5 στα εξεταζόμενα μαθήματα, εισάγεται, παρότι στη βαθμολογική κλίμακα 1-20 το 5 είναι κάτω από τη βάση 10.
  Αν θυμάμαι καλά, το 2010 υπήρχε το βαθμολογικό όριο του 10 για κάποιες σχολές, δηλαδή αν ο υποψήφιος σημείωνε γενικό βαθμό 9,5, δεν μπορούσε να εισαχθεί, ακόμη κι αν δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός των εισακτέων της σχολής.
   
  Last edited:

  διαφορετικός

  Senior Member
  Swiss German - Switzerland
  Ας υποθέσουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων που έχει οριστεί για φέτος στο Μαθηματικό Αθήνας είναι 200. Αν ο 200ός έχει πετύχει γενικό βαθμό 18 στα εξεταζόμενα μαθήματα, όλοι όσοι έχουν βαθμολογία χαμηλότερη του 18 δεν εισάγονται στο Μαθηματικό Αθήνας.
  Έτσι το φαντάστηκα και εγώ. Όμως η «βάση» φαίνεται να μην είναι 18. Αλλιώς δεν θα έγραφαν
  Συνολικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση
  Ποιος ορίζει τη βάση αυτή, και πώς το κάνει;
   

  Perseas

  Senior Member
  «Κάτω από τη βάση» εννοεί κάτω από το 10. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει βαθμολογική βάση, αφού σε σχολές με μικρή ζήτηση εισάγονται υποψήφιοι και με μικρότερη βαθμολογία.
  Το ζητούμενο είναι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εισακτέων που έχει οριστεί για κάθε σχολή.
   

  Αγγελος

  Senior Member
  Greek
  Στο γυμνάσιο και στο λύκειο, 'βάση' θεωρείται το 10 στα 20. Στο πανεπιστήμιο, το 5 στα 10. Αλλά ειδικά στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις, βάση ονομάζεται το κατώτατο όριο εισαγωγής, που όπως εξήγησε ο Περσέας, δεν είναι προκαθορισμένο (προκαθορισμένος είναι για κάθρε σχολή ο αριθμός των εισακτέων) και μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για τη συγκεκριμένη σχολή, να είναι και κάτω από το 10 στα 20
   
  Top