állott hús

< Previous | Next >

Encolpius

Senior Member
Hungarian
Sziasztok, az értelmező szótár szerint állott nemcsak folyadék, de bármilyen eledel is lehet. Én furcsának találtam az "állott hús" szókapcsolatot. Használjátok? ismeritek? Köszi?
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Elsőre nem hőköltem vissza tőle (az értelmező szótáramban említett "állott fonal"-tól már igen), de nekem a szag szóval együtt természetesebben hangzik.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Az állott mint a friss ellentéte is rendben van bizonyos esetekben (főleg ételre, italra értve).
   

  arlett

  Member
  Hungarian
  Én szoktam mondani, de nem minden ételre... Az én nézőpontomból az "állott" szó inkább csak a nagy nedvességtartalmú, "leves" ételekre, s főleg a készételekre vonatkozik, kicsit olyan, mint az "erjedt." Pékárura vagy egyéb szárazanyagra semmiképp sem mondanám.
  Számomra:
  Állott hús :tick:
  Állott gyümölcssaláta :tick:
  Állott kifli :cross:
  Állott rizs :cross:
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Ezt találtam az interneten: "....Ha a hús áll egy ideig, jellegzetesen savanykás szaga lesz, vagy bűzleni kezd. Másodszor a színe alapján. A nem friss, állott hús szürkés árnyalatú..." Ebben a kontextusban teljesen helyénvalónak találom.

  De találtam ilyet is: " .... tekintve, hogy a kissé állott kenyér sokkal jobban magába szívja a tojást ...". Végül is miért ne? Ha állt egy ideig, tehát már nem friss, de még nem tök száraz vagy penészes, akkor miért ne lehetne állott egy kenyér is?

  (Spontán én is leginkább folyadékkal kapcsolatban használom, beleértve az állott vizet. De az a benyomásom, hogy ez nem kizárólagos kritérium. Szerintem pl. az állott sajt is természetesen hangzik).
   
  Last edited:
  < Previous | Next >
  Top