çetin, güç, sıkı, zor, zorlu

hhtt

Senior Member
Turkish
1."Mağaralar yaşamak için zor yerlerdir." cümlesindeki zor yerine hangileri kullanılabilir?

2.Mağaralar yaşamak için çetin yerlerdir.

3. Mağaralar yaşamak için güç yerlerdir.

4. Mağaralar yaşamak için sıkı yerlerdir.

5. Mağaralar yaşamak için zorlu yerlerdir.

En uygunu 1. gibi duruyor değil mi?

Bu kelimelerin İngilizce karşılığı tough ve hard olmalıdır.

Teşekkürler.

Teşekkürler.
 
  • PansySandydowns

    Member
    Turkish - Turkey
    Merhaba. "sıkı" hariç hepsini kullanabilirsin.

    "zor" ve "güç" zaten aynı anlamdalar.

    "hard" ve "tough" oluşlarına vurgu yapmak istiyorsan en uygunu "çetin" olur. Sonra zor-güç, ardından da anlam olarak en hafif kalan "zorlu" gelir.

    çetin > zor-güç > zorlu
     

    hhtt

    Senior Member
    Turkish
    Merhaba. "sıkı" hariç hepsini kullanabilirsin.

    "zor" ve "güç" zaten aynı anlamdalar.

    "hard" ve "tough" oluşlarına vurgu yapmak istiyorsan en uygunu "çetin" olur. Sonra zor-güç, ardından da anlam olarak en hafif kalan "zorlu" gelir.

    çetin > zor-güç > zorlu
    Sanki zor-güç=zorlu gibi?

    Teşekkürler.
     

    hhtt

    Senior Member
    Turkish
    "Eskimolar çok zor şartlarda yaşarlar"
    "Eskimolar çok çetin şartlarda yaşarlar."
    "Eskimolar çok zorlu şartlarda yaşarlar."

    Bunların üçü de sanki aynı anlama geliyormuş gibi? Sizce nasıl?

    Teşekkürler.
     

    PansySandydowns

    Member
    Turkish - Turkey
    Aynı şekilde, zor ve çetin bire bir aynıdır. Zorlu değildir.

    Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "zorlu: zor, güç yapılan" olarak tanımlanıyor.

    Bir işe zor demek ile zor yapılan demek farklı. Yakın anlamlılar, evet. Ama yoğunluk dereceleri farklı.
     

    hhtt

    Senior Member
    Turkish
    Aynı şekilde, zor ve çetin bire bir aynıdır. Zorlu değildir.

    Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "zorlu: zor, güç yapılan" olarak tanımlanıyor.

    Bir işe zor demek ile zor yapılan demek farklı. Yakın anlamlılar, evet. Ama yoğunluk dereceleri farklı.
    Peki ama o sitelerden yararlanmadan bu nüans da denilen çok küçük farkı nasıl kavrayabiliyorsunuz?

    Teşekkürler.
     

    PansySandydowns

    Member
    Turkish - Turkey
    Teknik olarak çok belli kurallar var mı söylenebilecek emin değilim. Ama zorlu ve zor arasındaki fark -lı, -li yapım ekine bağlı olduğuna göre konusuna hakim bir Türkçe öğretmeni bu soruya eminim çok basit bir teknik cevap verebilir. :) Ben şu alışılmış örnekleri vereceğim size, daha anlaşılır olması umuduyla...

    limon suyu --> sadece limondan yapılma, katkısız limon
    limonlu su --> suya katılmış limon

    Tuzlu su, sadece tuzdan oldukça farklıdır.

    Sucuklu yumurta dersek, sucuğun yumurtanın yanında azınlıkta olduğunu anlatırız.

    ışık farklı, ışıklı farklıdır.

    Sadece aynı şeyi zor için düşüneceksiniz.

    Etekli kadın nasıl eteğin kendisi değil de, eteği üstüne geçirmiş kadınsa; zorlu iş de zoru üstüne geçirmiş ama aslında zorun kendisi olmayan iştir.
     
    < Previous | Next >
    Top