Επαγωγή ή συμπέρασμα

ianis

Senior Member
Portuguese - Portugal
Γεια σας, παρακαλώ, ποιος είναι ο σωστός όρος για να αναφερθούμε σε μια διαδικασία που μέσω της εξέτασης των γεγονότων τελειώνει σε ένα συμπέρασμα, όπως κάνουν οι ντεντέκτιβ, επαγωγή ή συμπέρασμα;
 
 • Σας ευχαριστώ Acestor. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή την έκφραση σε πιο ανεπίσημο πλαίσιο; Συγκεκριμένα αν κάποιος προσπαθεί να ταυτοποιηθεί άτομα που δεν αναγνωρίζει σε παλιές φωτογραφίες βασισμένος σε διαφορετικά στοιχεία και από αυτά να συμπεραίνει ποία είναι χωρίς να κάνει όμως μια άμεση αναγνώριση.
   
  Όχι, όχι σε ανεπίσημο πλαίσιο. Ενώ π.χ. στα αγγλικά μπορούμε να πούμε ότι με λίγο «deductive reasoning» έφτασε στο Χ συμπέρασμα, στα ελληνικά δεν θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «παραγωγικός συλλογισμός». Μόνο στο πλαίσιο της λογικής θα έλεγα.
   
  Τότε πώς λένε, "το στοιχειώδες αγαπητέ μου Γουάτσον" το ξέρω από το ραδιοφωνικό θέατρο αλλά ο άλλος όρος μου λείπει.
   
  μια διαδικασία που μέσω της εξέτασης των γεγονότων τελειώνει σε ένα συμπέρασμα, όπως κάνουν οι ντεντέκτιβ, επαγωγή ή συμπέρασμα;
  Με δεδομένο ότι επαγωγή είναι η νοητική λειτουργία, η οποία ξεκινά από το μερικό ή το ειδικό και καταλήγει στο γενικό, από τα επιμέρους στο όλον, δηλ. η μέθοδος σκέψης που, ξεκινώντας από την εξέταση επιμέρους περιπτώσεων (στο παράδειγμά σου μετά από εξέταση από τον Χολμς [και τον Γουάτσον] επιμέρους στοιχείων, περιπτώσεων και γεγονότων), καταλήγει στη διατύπωση γενικού νόμου ή κανόνα (η διατύπωση από τον Χολμς ενός οριστικού, τελικού συμπεράσματος περί του ενόχου) η απάντηση στο ερώτημά σου, τηρουμένων των αναλογιών, νομίζω ότι είναι επαγωγικός συλλογισμός (που καταλήγει σε ένα τελικό συμπέρασμα). Βέβαια, είναι όρος της Λογικής (Φιλοσ.) και χρησιμοποιείται από την επιστήμη, ενώ σπανίως θα ακουστεί στην καθημερινή γλώσσα.
   
  Back
  Top