Κατέβω

skimmedlatex

Member
Czech
Γιατί λέγεται στο λεωφορείο "Κατέβω" και όχι "Θα κατέβω" ή "Κατεβαίνω"; Ευχαριστώ!
 
  • Perseas

    Senior Member
    Greek
    Καλησπέρα,

    Το άκουσες ή το είδες κάπου αυτό; Γιατί δεν ισχύει. Πριν από το "κατέβω" πρέπει να υπάρχει "θα", "να" ή "ας".

    "Θα κατέβω στην επόμενη στάση". :tick:
    "Θέλω να κατέβω στην επόμενη στάση".:tick:
    "Ας κατέβω στην επόμενη στάση". :tick:
    Αλλά, "Κατέβω στην επόμενη στάση". :cross:

    Επίσης, "Κατεβαίνω στην επόμενη στάση". :tick:
     

    skimmedlatex

    Member
    Czech
    Καλησπέρα,

    Το άκουσες ή το είδες κάπου αυτό; Γιατί δεν ισχύει. Πριν από το "κατέβω" πρέπει να υπάρχει "θα", "να" ή "ας".

    "Θα κατέβω στην επόμενη στάση". :tick:
    "Θέλω να κατέβω στην επόμενη στάση".:tick:
    "Ας κατέβω στην επόμενη στάση". :tick:
    Αλλά, "Κατέβω στην επόμενη στάση". :cross:

    Επίσης, "Κατεβαίνω στην επόμενη στάση". :tick:
    Ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση!
    Νόμιζα ότι το ακούω στο λεωφορείο (στην Θεσσαλονίκη). Μπορεί οι άνθρωποι προφέρουν το 'θα' ή το 'να' τόσο χαμηλά ώστε να μην το κατανοήσω.
     

    skimmedlatex

    Member
    Czech
    Ρώτησα έναν καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και φαίνεται ότι άπλα δεν ακούω τους ανθρώπους να προφέρουν το "θα" γιατί δεν μου έδωσε μια άλλη πιθανή εξήγηση (όπως π.χ. με μια ποντιακή εκδοχή).
     

    sotos

    Senior Member
    Greek
    Μάλλον αυτό. Κι εγώ όταν ακούω άγγλους να μιλάνε, συχνά δεν ακούω τα άρθρα.
     
    < Previous | Next >
    Top