Πότε σαλάμι (το ενικό) και πότε σαλάμια (το πληθυντικό);

EvaQQ

New Member
Chinese
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για την λέξη "σαλάμι". Πότε χρησιμοποιούμε το ενικό και πότε το πληθυντικό; Στο Επικοινωνήστε Ελληνικά 1, έχουμε "μισό κιλό σαλάμι Ιταλίας". Καταλαβαίνω ότι "σαλάμι" εδώ είναι αιτιατική. Όμως γιατί δεν είναι σαλάμια ενώ έχουμε τρία τετάρτα λουκάνια χωριάτικα; Τι διαφορά θεωρείται με σαλάμι και λουκάνικο;
Σας ευχαριστώ!
 
  • sotos

    Senior Member
    Greek
    Apetizing question. Usually the salami is much bigger than loukaniko, and you cannot eat or buy more than a portion of it. We say "salamia" when referring to a number of kinds of salami (like "fish"), or many pieces of whole salami (but not slices of salami). However, for loukaniko still you can use singular. "1 kilo loukaniko parakalo".
     

    EvaQQ

    New Member
    Chinese
    Apetizing question. Usually the salami is much bigger than loukaniko, and you cannot eat or buy more than a portion of it. We say "salamia" when referring to a number of kinds of salami (like "fish"), or many pieces of whole salami (but not slices of salami). However, for loukaniko still you can use singular. "1 kilo loukaniko parakalo".
    Ευχαριστώ πολύ, sotos! Μαθαίνοντας ελληνικά ως ξένη πραγματικά μερικές φορές έχω δισκολίεςμε τις καθημερικές λέξεις, ιδιαίτερα είμαι στο άλλο πολιτισμό και άλλη κουλτούρα. Η εξήγησή σου είναι σαφής. Ευχαριστώ!
     
    < Previous | Next >
    Top