Πώς κλίνονται ρήματα "συμφύρω" και "υποβόσκω" στον παρατατικό και αόριστο;

< Previous | Next >

Андрей_C.

New Member
Русский - Россия
Γεια σας παιδιά!
Τι κλίση έχουν ρήματα συμφύρω και υποβόσκω στον παρατατικό και αόριστο;
Ο ιστότοπος "neurolingo" προτείνει:

αόριστος:
συνέφυρα
συνέφυρες
συνέφυρε
----
----
συνέφυραν

παρατατικός:
----
----
----
συμφύραμε
συμφύρατε
----

αόριστος:
----
----
----
υποβόσκαμε
υποβόσκατε
----

παρατατικός:
υπέβοσκα
υπέβοσκες
υπέβοσκε
----
----
υπέβοσκαν / υποβόσκανε


Μερικές μορφές χάθηκαν.
Μου φαίνεται ή όχι - παρατατικός εδώ είναι παρόμοιος στον αόριστο; Και τα δύο ρήματα ανήκει στην ομάδα των ρημάτων που δεν έχουν αόριστο (σαν υποβλέπω);
Ή μπορεί να κλίνει το ρήμα υποβόσκω σαν βόσκω (αόριστος -> βόσκησα και παρατατικός -> έβοσκα => υποβόσκησα και υπέβοσκα);
 
  • larshgf

    Senior Member
    Danish
    ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΔΑΛΑ: Ρήματα - Η κλίση των ρημάτων τις νεοελληνικής γλώσσας (ISBN: 978-960-7598-27-1) 2009

    Κατά αυτο το βιβλίο συμφύρω κλίνεται σαν σύρω και υποβόσκω κλίνεται σαν βόσκω (κοιτάξτε www.neurolingo.gr)
     
    Last edited:

    Perseas

    Senior Member
    Το "υποβόσκω" είναι εύχρηστο μόνο στον ενεστώτα και τον παρατατικό ("υπέβοσκα"). Για τον αόριστο, χρησιμοποιείς τους τύπους του παρατατικού.

    Το "συμφύρω/-ομαι" χρησιμοποιείται πάρα πολύ σπάνια και σχηματίζει τους τύπους του όπως το "σύρω/-ομαι", όπως έγραψε και ο larshgf.
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top