βλαχαντερό

< Previous | Next >

ianis

Senior Member
Portuguese - Portugal
Γεια σας. Κανένας γνωρίζει τι σημαίνει"βλαχαντερό";
 
  • sotos

    Senior Member
    Greek
    Δεν είναι παραλλαγή του "βλαχαδερό"; Δηλαδή "βλάχος / βλάχα" (κοροϊδευτικά).
     

    ianis

    Senior Member
    Portuguese - Portugal
    Δεν είναι παραλλαγή του "βλαχαδερό"; Δηλαδή "βλάχος / βλάχα" (κοροϊδευτικά).
    Αυτό μπορεί να έχει σχέση με τα συμφραζόμενα "Και δεν ξέρω κανέναν εδώ.Και δες τι αέρα που έχουν όλες αυτές οι κυράτσες. Εγώ είμαι σαν βλαχαντερό!"
     

    Perseas

    Senior Member
    Αυτό μπορεί να έχει σχέση με τα συμφραζόμενα "Και δεν ξέρω κανέναν εδώ.Και δες τι αέρα που έχουν όλες αυτές οι κυράτσες. Εγώ είμαι σαν βλαχαντερό!"
    Η επιλογή των λέξεων "βλαχαντερό" και "κυράτσες" κάνει κάπως αστεία τη σκηνή. Επειδή ξέρω από πού είναι αυτό το απόσπασμα (ianis, έχεις το λογοτεχνικό βιβλίο ή το βρήκες στο σχολικό βιβλίο; ), το μικρό κορίτσι αισθάνεται μειονεκτικά που βρίσκεται ανάμεσα σε κορίτσια μεγαλύτερων τάξεων και σκέφτεται με παράπονο ότι είναι αταίριαστη με το περιβάλλον, καθώς είναι μικρότερη, μόνη της και συμπεριφέρεται αμήχανα, ενώ τα άλλα κορίτσια είναι μεγαλύτερα, μοιάζουν με μικρές κυρίες και κάνουν μεταξύ τους παρέα. Η λέξη προέρχεται όντως από το "βλάχος", είναι πιο γνωστή ως "βλαχαδερό" και σημαίνει "άτομο που προέρχεται από χωριό και δεν μπορεί ακόμα να εγκλιματιστεί στη ζωή της πόλης". βλαχαδερό - Βικιλεξικό
     
    Last edited:

    ianis

    Senior Member
    Portuguese - Portugal
    Σε ευχαριστώ Perseas! Το βρήκα στο σχολικό βιβλίο, και κατανόησα επίσης την κατάσταση της άγνοιας μου που δεν κατάλαβα πολλά από το κείμενο, όπως αν "κυράτσες" αναφερόταν στις δασκάλες ή στα μεγαλύτερα κορίτσια. Αλλά τώρα το έχεις εξηγήσει.
     
    < Previous | Next >
    Top