δεξιά μου ή στα δεξιά μου;

EvaQQ

New Member
Chinese
Χαιρετισμούς σε όλους .... για την Πρωτοχρονιά!
Έχω πάλι ερώτηση... μπερδευόμαι πάντα με την χρήση του "δεξιά/αριστερά". Ποιο είναι σωστό στην έννοια to my right, στα δεξιά μου ή δεξιά μου; Είναι σωστό να πούμε "κάθεται στα δεξιά μου"; Καταλαβαίνω ότι δεξιά είναι επίρρημα σε "δεξιά μου", όμως τι θα είναι σε "στα δεξιά μου", αφού το ουσιαστικό "δεξιά" είναι θηλυκό;
Επίσης, υπάρχει διαφορά σε αυτά τα δύο παραδείγματα; 1) ο πρώτος δρόμος δεξιά και 2) δεξιά στον πρώτο δρόμο
στην δεύτερη περίπτωση, είναι σωστό να πούμε "δεξιά από τον πρώτο δρόμο";
Σας ευχαριστώ!!!
 
  • dmtrs

    Senior Member
    Greek
    Ποιο είναι σωστό στην έννοια to my right, στα δεξιά μου ή δεξιά μου;
    Και τα δύο είναι σωστά. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά στη χρήση ή τη σημασία.

    Είναι σωστό να πούμε "κάθεται στα δεξιά μου";
    Απολύτως. Επίσης μπορούμε να πούμε "κάθεται δεξιά μου".

    Καταλαβαίνω ότι δεξιά είναι επίρρημα σε "δεξιά μου", όμως τι θα είναι σε "στα δεξιά μου", αφού το ουσιαστικό "δεξιά" είναι θηλυκό;
    Πολλές φορές τα επιρρήματα (αλλά και άλλες λέξεις ή και ολόκληρες φράσεις) "ουσιαστικοποιούνται" παίρνοντας άρθρο. Κατά τη γνώμη μου, και στις δύο περιπτώσεις το δεξιά παραμένει, κατά βάση, επίρρημα.

    το ουσιαστικό "δεξιά" είναι θηλυκό;
    Αν το δεξιά είναι θηλυκό (η δεξιά πόρτα) είναι επίθετο, όχι ουσιαστικό.

    υπάρχει διαφορά σε αυτά τα δύο παραδείγματα; 1) ο πρώτος δρόμος δεξιά και 2) δεξιά στον πρώτο δρόμο
    Ουσιαστικά όχι. Θα χρησιμοποιήσεις το πρώτο ως υποκείμενο (Στην πλατεία οδηγεί ο πρώτος δρόμος δεξιά) ενώ το δεύτερο ως επιρρηματικό προσδιορισμό (Για να πας στην πλατεία θα στρίψεις δεξιά στον πρώτο δρόμο)

    είναι σωστό να πούμε "δεξιά από τον πρώτο δρόμο";
    Θα σε καταλάβαινε ο καθένας, δεν θα το έλεγε όμως ποτέ έτσι ένας ελληνόφωνος.

    Ευχές και σε σένα για καλή χρονιά.
     

    EvaQQ

    New Member
    Chinese
    Σας ευχαριστώ πολύ, dmtrs, για όλες τις σαφές εξεγήσεις.
    Αλλά, με " 2) δεξιά στον πρώτο δρόμο " ήθελα να πω "to the right side of the first road". Έτσι είναι σωστό να πούμε "η πλατεία είναι δεξιά στον πρώτο δρόμο"; Γι' αυτό ρώτησα αν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε το από σε αυτή την περίπτωση.

    Και τα δύο είναι σωστά. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά στη χρήση ή τη σημασία.


    Απολύτως. Επίσης μπορούμε να πούμε "κάθεται δεξιά μου".


    Πολλές φορές τα επιρρήματα (αλλά και άλλες λέξεις ή και ολόκληρες φράσεις) "ουσιαστικοποιούνται" παίρνοντας άρθρο. Κατά τη γνώμη μου, και στις δύο περιπτώσεις το δεξιά παραμένει, κατά βάση, επίρρημα.


    Αν το δεξιά είναι θηλυκό (η δεξιά πόρτα) είναι επίθετο, όχι ουσιαστικό.


    Ουσιαστικά όχι. Θα χρησιμοποιήσεις το πρώτο ως υποκείμενο (Στην πλατεία οδηγεί ο πρώτος δρόμος δεξιά) ενώ το δεύτερο ως επιρρηματικό προσδιορισμό (Για να πας στην πλατεία θα στρίψεις δεξιά στον πρώτο δρόμο)


    Θα σε καταλάβαινε ο καθένας, δεν θα το έλεγε όμως ποτέ έτσι ένας ελληνόφωνος.

    Ευχές και σε σένα για καλή χρονιά.
     

    dmtrs

    Senior Member
    Greek
    Παρακαλώ, EvaQQ.

    Αλλά, με " 2) δεξιά στον πρώτο δρόμο " ήθελα να πω "to the right side of the first road". Έτσι είναι σωστό να πούμε "η πλατεία είναι δεξιά στον πρώτο δρόμο";
    Σ' αυτήν την περίπτωση θα πεις:
    Η πλατεία είναι στον πρώτο δρόμο δεξιά (ή αριστερά), στο δεξί σου χέρι (ή στη δεξιά πλευρά).
     
    < Previous | Next >
    Top