τῇ Μορυχίᾳ

< Previous | Next >

ianis

Senior Member
Portuguese - Portugal
Γεια σας. Στην εξής αναφορά δεν καταλαβαίνω γιατί τῇ Μορυχίᾳ είναι στο θηλυκό όταν αναφέρεται στον Μόρυχος και γιατί είναι στη δοτική όταν αναφέρεται στο σπίτι του.

Ναί, παρʹ Ἐπικράτει, ἐν τῇδε τῇ πλησίον τοῦ Ὀλυμπιου οἰκίᾳ τῇ Μορυχίᾳ.
 
  • Perseas

    Senior Member
    "ἐν τῇδε τῇ ... οἰκίᾳ τῇ Μορυχίᾳ" σημαίνει "σε αυτήν εδώ την οικία του Μόρυχου". Η "Μορυχίᾳ" είναι θηλυκού γένους γιατί προσδιορίζει την "οικία" που είναι θηλυκού γένους.
    Η πρόθεση ἐν συντάσσεται με δοτική.
     
    Last edited:

    ianis

    Senior Member
    Portuguese - Portugal
    "οἰκίᾳ τῇ Μορυχίᾳ" σημαίνει "στην οικία/στο σπίτι του Μόρυχου". Είναι στο θηλυκό γιατί προσδιορίζει την "οικία" που είναι θηλυκό.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Perseas. Έκανα μια λανθασμένη σχέση των λέξεων τότε. Υποθέτω ότι Μορυχίᾳ είναι γενική κλίση;
     

    Perseas

    Senior Member
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Perseas. Έκανα μια λανθασμένη σχέση των λέξεων τότε. Υποθέτω ότι Μορυχίᾳ είναι γενική κλίση;
    Είναι δοτική επειδή εξαρτάται από την πρόθεση ἐν ( ἐν + δοτική).

    (Τροποποίησα λίγο την προηγούμενη απάντηση)
     

    ianis

    Senior Member
    Portuguese - Portugal
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ ακόμα μια φορά. Το ότι η δοτική ακολουθεί το ἐν για να σημαίνει ότι είναι κάπου, το ήξερα ήδη, αλλά όχι σε ποία επέκταση.
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top