באם

< Previous | Next >

Ali Smith

Senior Member
Urdu - Pakistan
שלום!

What does באם mean? I think it's pronounced be-im? It seems to mean "if", but then what's the point of adding "be-"?

באם זה כל כך דחוף, שלח מברק.
If it's so urgent, send a telegram.

Thanks!
 
  • Abaye

    Senior Member
    Hebrew
    It's not really a mistake. It's לא תקני, which means that when modern Hebrew established a language police on early 1950s, they decided to de-standardize it.
    השימוש ב"בְּאִם" במקום מלת־התנאי "אִם" נמצא בספרות הרבנית, אבל במקורות הקדומים ואצל רוב סופרי המופת איננו מוצאים את הבי"ת המיותרת.

    הביטוי באם מקובל במשך דורות, ויש בו מידה מסוימת של עממיות. על כן אפשר לראותו כביטוי, שנתקדש על ידי העם, ואין לפסול אותו ולאסור את שימושו. אולם המדייק בלשונו והמקפיד על טהרתה אינו משתמש בו.

    בעניין מנהגי לשון אחרים, כגון מלת־התנאי "באם", שנוצרה בספרות הרבנית, אפשר ואפשר שיהיו חילוקי־דעות. אמנם אני בעצמי איני אומר כך, אבל כלום ייתכן, שרק הטעם הפרטי יכריע?
    שלוש בי"תין מפוקפקות: באם, בכדי, נקט ב־
    https://hebrew-academy.org.il/wp-content/uploads/Uri_MorL78.pdf
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top