I. Forumurile WordReference.com sunt destinate schimbului de informaţii despre traduceri, vocabular, echivalenţă terminologică şi alte probleme lingvistice. Aceste forumuri sunt considerate extensii ale paginilor de dicţionar WordReference.
1. Căutaţi mai întâi răspunsul în dicţionar.
2. O singură întrebare per fir de discuţie / Fără digresiuni
Vă rugăm să nu vă abateţi de la subiectul discuţiei.
Puneţi o singură întrebare într-un fir de discuţie. Dacă aveţi mai multe întrebări, vă rugăm să creaţi câte un fir de discuţie pentru fiecare din ele.
Dacă doriţi să discutaţi un subiect asemănător, începeţi o altă discuţie, pe un fir separat.
Dacă doriţi să discutaţi un subiect diferit, sau să adresaţi un comentariu oarecare unui alt membru al forumului, vă rugăm să folosiţi în acest scop mesageria privată (PM). Nu divagaţi de la subiect (forumul nu este un chatroom).
Creaţi un singur fir de discuţie pentru fiecare întrebare. Vă rugăm să nu creaţi fire identice, nici măcar pe forumuri diferite din cadrul WordReference.
3. Puneţi întrebări clare şi oferiţi context.
Explicaţi succint întrebarea, pentru a evita neînţelegerile.
Vă rugăm să scrieţi frazele complete şi să oferiţi toate informaţiile necesare pentru înţelegerea contextului (mai ales în cazul termenilor tehnici). Astfel îi ajutaţi pe ceilalţi membri să vă ofere răspunsul potrivit.
Titlurile firelor de discuţie trebuie să includă cuvîntul/expresia ce trebuie tradus(ă). Vă rugăm să evitaţi titlurile gen „Traduceţi, vă rog”, „Cum se spune...”, „Sunt nou pe aici”, „Ce înseamnă...” etc.
4. Respectaţi proprietatea intelectuală.
Nu permitem citarea de materiale plagiate. Textele provenind din surse legale pot fi citate numai dacă se respectă următoarele reguli:
- Citatele scurte din dicţionar sunt permise. Nu uitaţi să semnalaţi sursa citatelor.
- Pentru citatele şi traducerile în proză sunt permise maxim patru fraze. Nu sunt permise link-urile către material audio sau video, fără aprobarea prealabilă a unui moderator.
- Puteţi cita şi traduce maxim patru rânduri de text, versuri dintr-o poezie sau cântec.
Toate materialele inserate care încalcă aceste condiţii vor fi şterse.
5. Corectura; temele pentru acasă.
Forumurile nu au ca scop traducerea de texte, corectura lor sau făcutul temelor pentru acasă. Postarea textelor este permisă în măsura în care este necesară pentru clarificarea unei probleme de gramatică sau lexic... şi numai dacă adăugaţi traducerea/interpretarea dumneavoastră.
6. Reclamele şi activitatea promoţională.
Activitatea promoţională de orice fel este interzisă pe forum. Nu se permite plasarea niciunui mesaj promoţional (adresa de e-mail, slogane publicitare, hiperlinkuri) în post-uri, avatar, numele de utilizator sau semnătură.
Reprezentanţii WordReference şi moderatorii au ultimul cuvînt în ceea ce priveşte ce constituie sau nu activitate promoţională pe forum.
.
II. Forumurile încurajează învăţarea, şi menţin o atmosferă serioasă, academică şi constructivă, precum şi un ton respectuos şi amabil.
7. Întrajutorare prietenească
Dacă cineva nu stăpâneşte perfect limba engleză/română (sau oricare alta), nu trataţi acea persoană cu dispreţ.
Este recomandabil să folosiţi formulele obişnuite de salut şi de politeţe(„bună”, „salut”, „mulţumesc”). Trataţi-i pe ceilalţi aşa cum aţi dori să se poarte ei cu dumneavoastră.
8. Reguli de politeţe
Nu blocaţi accesul altor membri. Dacă trebuie să creaţi mai multe fire de discuţie, încercaţi să nu aveţi mai mult de cinci pe prima pagină la orice moment dat.
Nu postaţi consecutiv în acelaşi fir. Dacă nu răspunde nimeni la întrebarea dumneavoastră, nu postaţi din nou doar ca să cereţi ajutor. Mai bine adăugaţi mai multe informaţii la întrebarea iniţială. Dacă nu apare nici un răspuns, puteţi cere ajutorul unui moderator, prin folosirea funcţiei „Report-a-Post” (apăsaţi pe cuvântul "Report" din stânga-jos a postării).
Discuţiile trebuie purtate în aceeaşi limbă pe care a folosit-o persoana care a deschis discuţia (OP = original poster). Vă rugăm să nu începeţi dialoguri paralele în alte limbi în cadrul aceleaşi discuţii care are la origine o limbă diferită.
9. Folosiţi un limbaj civilizat.
Se permite discutarea cuvintelor şi a expresiilor considerate vulgare, însă conversaţia trebuie să rămână decentă şi serioasă. Puteţi lua în discuţie cuvinte ofensatoare, dar nu le folosiţi cu intenţii rele.
Numele de utilizator pe care le considerăm vulgare, promoţionale sau nepoliticoase vor fi înlăturate.
10. Fără mesaje instigatoare sau atacuri personale
Nu vor fi tolerate comentariile defăimătoare, calomniatoare, obscene, indecente, violente, abuzive sau insultătoare, precum şi ameninţările sau hărţuirile. Persoanele care folosesc un limbaj nepotrivit, atacă alte persoane sau ţin discursuri instigatoare vor fi împiedicate să mai ia parte la discuţii. Forumul nu este un loc menit rezolvării conflictelor private sau personale în public, sau vendetelor. Problemele de natură privată trebuie să rămână aşa cum sunt, adică private.
11. Folosiţi formele corecte de adresare scrisă.
Forumurile sunt legate direct de dicţionare, şi sunt frecventate de persoane care vor să înveţe limba respectivă. De aceea, este obligatoriu să scrieţi corect gramatical, să folosiţi majuscule acolo unde este cazul şi să respectaţi normele de ortografie şi de punctuaţie. Folosirea semnelor diacritice nu este opţională.
Cuvintele de tip SMS şi abrevierile sunt acceptate doar ca subiect de discuţie. Nu se permite nici scrierea DOAR CU LITERE MARI.