a career detective

Discussion in 'Polski (Polish)' started by eleannor, Mar 1, 2012.

  1. eleannor

    eleannor Senior Member

    Warsaw
    Polish
    Witam,

    ciężko jest mi dać porządny kontekst, bo z powyższym stwierdzeniem zetknęłam się zaledwie dwa razy, i to oba w przekładach.
    Niemniej jednak, sytuacja wygląda w ten sposób: dwóch mężczyzn pracuje w pewnym sensie jako undercover detectives; zajmują się przechwytywaniem narkotyków, bodajże z ramienia policji. Pojawia się nowa postać, a wraz z nią informacja: "He is a career detective", i nic więcej.

    Wie ktoś może, czym do diabła jest "a career detective"?
     
    Last edited: Mar 1, 2012
  2. POLSKAdoBOJU Senior Member

    Hamilton, Canada
    Canadian English, Polish
    To znaczy, po prostu, że całe swoje życie zawodowe pracuje jako detektyw.
     
  3. eleannor

    eleannor Senior Member

    Warsaw
    Polish
    można pokusić się o stwierdzenie "zawodowy detektyw"?
     
  4. POLSKAdoBOJU Senior Member

    Hamilton, Canada
    Canadian English, Polish
    Raczej nie. Dla mnie "zawodowy detektw" ma znaczenie że jest detektywem z zawodu, ale nie okleśla tego faktu, że spędził całe życie pracując w tym zawodzie.
     
  5. eleannor

    eleannor Senior Member

    Warsaw
    Polish
    roger. Bardzo dziękuję :D
     
  6. Piotr_WRF Senior Member

    Poland
    Polish, German
    Według mnie zwrot career + zawód określa osobę, która wykonuje swój zawód przede wszystkim, aby zrobić karierę, a nie np. z zamiłowania lub pasji do zawodu.

    Po nadto, detektyw w krajach anglosaskich może określać zarówno funkcjonariusza policji w cywilu jak i osobę, która jest prywatnym detektywem. W Polsce detektyw stosuje się tylko w tym drugim znaczeniu.
     
  7. POLSKAdoBOJU Senior Member

    Hamilton, Canada
    Canadian English, Polish
    Masz rację. Tu też można zrozumieć że ten człowiek jest bardzo oddany swojej karierze i jej poświęcił dużą część swojego zycia.
     
  8. Piotr_WRF Senior Member

    Poland
    Polish, German
    Bez kontekstu trudno jednoznacznie powiedzieć, ale określenie tej nowej postaci jako career detective może za sobą też nosić trochę pejoratywne brzmienie, tak jakby pozostali policjanci za bardzo za nim nie przepadali.
     
  9. LilianaB Banned

    US New York
    Lithuanian
    Yes, you are right Piotr. More context would be great. It could mean somebody devoted to his career, who would do anything to further it at the expense of other things and people, or something else. A career girl can even mean a prostitute in slang. You could post it in the English forum. Most likely it is karierowicz.
     
  10. Szkot Senior Member

    Edinburgh
    UK English
    Sądzę że nie -w tym sensie używa się raczej careerist. Zgadzam się z Polskadoboju, że ' "zawodowy detektw" ma znaczenie że jest detektywem (policji) z zawodu.' Może inni undercover detectives w tym przykładzie zwykle nosią mundur i tylko tymczasowo pracują undercover.
     
    Last edited: Mar 2, 2012
  11. Ben Jamin Senior Member

    Norway
    Polish
    “.. noszą mundur”
     
  12. Szkot Senior Member

    Edinburgh
    UK English
    Dziękuję, BJ. Every little helps.
     
  13. Piotr_WRF Senior Member

    Poland
    Polish, German
    Więc jakie znaczenie ma career + zawód po angielsku?
     
    Last edited: Mar 3, 2012
  14. Szkot Senior Member

    Edinburgh
    UK English
    Z słowniku WordRef: '[as modifier] working with commitment in a particular profession: a career diplomat.' Też (moim zdaniem) 'Osoba pracująca wiele lat w jednym zawodzie'.
     
  15. LilianaB Banned

    US New York
    Lithuanian
    It all depends on the context.
     
  16. POLSKAdoBOJU Senior Member

    Hamilton, Canada
    Canadian English, Polish
    Career + zawód nie ma żadnego znaczenia pejoratywnego, tak jak ktoś wcześniej podał. Dokładne znaczenie wyjaśniłem powyżej.

    Liliano, career girl jest rzadko spotykane. Częściej się używa working girl, lub call girl na prostytutkę. Z resztą forowicz pytał o career + zawód, a girl to żaden zawód. Chyba że chodziło ci o to, że na dziewczynie można się zawieść. W takim razie uznaję ci rację, że dziewczyna faktycznie jest zawodem. :D
     
  17. LilianaB Banned

    US New York
    Lithuanian
    Career plus profession is hardly ever used: it sounds awkward. Try career plumbers, career doctors, career chimney sweepers, and see what you get on the Internet.
     
  18. POLSKAdoBOJU Senior Member

    Hamilton, Canada
    Canadian English, Polish
    Nobody said it is common, but it IS used. Whoever started this thread was asking about "career detective," ie. career + profession.
     

Share This Page

Loading...