a da colțul

Discussion in 'Română (Romanian)' started by Baba May, Feb 20, 2018.

  1. Baba May

    Baba May Member

    Romanian
    Salutare !

    Expresia "a da colțul" se folosește și la propriu, și la figurat.

    La propriu, înseamnă a ajunge la un colț de stradă și a schimba direcția.
    La figurat, înseamnă "a muri".

    Când se folosește la propriu, ce expresii verbale sau verbe echivalente mai există?
     
  2. farscape mod-errare humanum est

    Ottawa, Canada
    Romanian
    A apare după colț? Tocmai a dat colțul / tocmai a apărut după colț.
     
  3. Trisia

    Trisia Senior Member

    București
    Romanian
    Continuând ideea lui Farscape, poți să dispari după colț (pleci) sau să apari de după colț (vii). Când sun să-mi anunț prietena că ajung imediat, se poate să spun că sunt/tocmai ajung la colțul străzii, sau ca sunt la intersecție/fac acum stânga la intersecție. Dacă spun "dau acum colțul", probabil că o să râdă . Nu cred că am auzit folosită expresia "a da colțul" cu sensul literal, fără să fie cu intenție glumeață.

    Cauți expresii care să însemne exact faptul că traseul persoanei tocmai a descris o curbă, sau care să dea de înțeles că e aproape? Poți să ne explici puțin în ce context vrei să folosești expresia?
     
  4. Baba May

    Baba May Member

    Romanian
    Da, este o variantă. Mai corect mi se pare: "a apărea de după colț" :)
     
  5. Baba May

    Baba May Member

    Romanian
    Bune observații ! Contextul este acela al cuiva care merge pe stradă și ajunge la colț, unde schimbă direcția. Deci da, trebuie să evit faptul că "dă colțul", fiindcă în context nu este vorba de a muri, ci de a face stânga sau dreapta.
     

Share This Page

Loading...