a férjemék

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Jan 21, 2013.

 1. Encolpius

  Encolpius Senior Member

  Praha (Prague)
  magyar (Hungarian)
  Sziasztok, hogy definiálnátok "a férjemék/a feleségemék" kifejezést? Mi a pontos jelentése? Kik lehetnek a férjemék még a férjem/feleségem családján kívül? Esetleg hogy fordítanátok angolra? Köszi.
   
 2. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Encolpius, rossz hírem van: sajna, ez az a helyzet, amikor kellene egy példa (mondat vagy kifejezés), mert így nagyon a "levegőben lóg" az egész.
  Így csak elmélkedni lehetne, az pedig nem igazán a fórum dolga. (Bár kiadós és heves vitákra rettentő jó alkalmat adna, de sajna ez sem lehet célunk.:eek: :D)
   
 3. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Igaza van Zsannának, példa nélkül nehéz, de mégis egy gondolat:

  Feltéve, hogy együtt élek a feleségemmel, a feleségemék kifejezés számora a múltra utal, vagyis a szüleire, esetleg nagyszüleire, testvéreire stb ... tehát nagyjából azokra, akikkel a feleségem gyerekkorában együtt élt. Tágabb értelemben, a családtagokon kívül, talán vonatkozhat a komornyikra, társalkodónőre stb. is :) ....
   
 4. tomtombp Senior Member

  Hungarian
  Bizonyos konkrét kontextusban: a férjem/feleségem és akikkel jelenleg együtt van.
  Pl.: A feleségem elment bevásárolni a fiunkkal/barátaival/rokonaival/akárkivel. Én mondhatom pl. a szomszédnak, aki átjön valamit, amiről csak a feleségem tud, kölcsönkérni, hogy: "Várj egy kicsit, a feleségemék nemsokára hazaérnek."
   

Share This Page

Loading...