a fonética do português - recursos?

< Previous | Next >

ryba

Senior Member
Olá!

Estoy empezando a aprender portugués y querría preguntar si conocen algunos recursos (en el Internet) para aprender la fonética. Podrían recomendarme algo? Estoy interesado tanto en las variedades peninsulares como en las de Brasil, aunque en clase aprendo el portugués de Portugal.

I'm starting to learn Portuguese and I'd like to get acquainted with it's phonetics. Do you know any nice sources (in the Inernet) that would be useful for me? I'm interested in a kind of advanced phonetics course or some good explanation of how to articulate the speech sounds. I'm interested in both European Portuguese and Brazilian Portuguese, although I'm basically learning the peninsular (european) version.

Thanks in advance!
Obrigado por qualquer ajuda! :)
 
  • Outsider

    Senior Member
    Portuguese (Portugal)
    Olá, bem-vindo. :)

    I'm starting to learn Portuguese and I'd like to get acquainted with it's phonetics. Do you know any nice sources (in the Inernet) that would be useful for me? I'm interested in a kind of advanced phonetics course or some good explanation of how to articulate the speech sounds. I'm interested in both European Portuguese and Brazilian Portuguese, although I'm basically learning the peninsular (european) version.
    There are some websites where you can listen to phrases in Portuguese (see the Resources Stickie), and also sites where you can get a pen pal to talk to, but, other than that, I don't think you are going to find a good advanced Portuguese phonetics course on the Internet. At least, not for free. :(
     

    kurumin

    Senior Member
    salvador bahia brasil, brazilian portuguese & tupy

    Denis555

    Senior Member
    Brazilian Portuguese
    Cześć Ryba! (=Oi Ryba!)
    Tu są linki dla Ciebie! (=Aqui estão uns links pra você!)

    O języku portugalskim, trzeba tylko pójść tu!
    (=Sobre a língua portuguesa, é só ir aqui!:)

    Lekcje (Lições):
    http://www.saunalahti.fi/~huuhilo/portuguese/index.htm

    http://alfarrabio.di.uminho.pt/spl/


    I jeszcze:)...
    http://www.linguaportuguesa.ufrn.br/ (Bardzo ciekawa strona!)

    http://www.saunalahti.fi/~huuhilo/portuguese/index.htm
    (O brazylijskiej portugalszczyznie! KURS JĘZYKA PORTUGAKSLKIEGO Z BRAZYLII ON-LINE!)

    http://www.orbilat.com/Languages/Portuguese-Brazilian/index.html
    (O brazylijskiej portugalszczyznie!)

    http://www.orbilat.com/Languages/Portuguese/index.html
    (Język portugalski w ogóle)

    http://www2.arts.gla.ac.uk/PortLang/brazport.html
    (Róznice między portugalskim z Brazylii a tym z Portugalii)

    http://www.orbilat.com/Languages/Portuguese-Brazilian/Brazilian-... (Róznice między portugalskim z Brazylii a z Portugalii - słownictwo)

    http://www.orbilat.com/Languages/Portuguese-Brazilian/Brazilian-... (Róznice między portugalskim z Brazylii a z Portugalii - wymowa)

    Kursy portugalskiego i innych jezyków!:
    http://www.word2word.com/course.html


    Słowniki:

    http://www.ectaco.com/online/diction.php3?refid=525&rfr_id=1...
    (Angielsko-portugalski i portugalsko-angielski słowik)

    http://www.yourdictionary.com/languages/romance.html#portuguese
    (dużo słowników!)

    http://katalog.onet.pl/6088,kategoria.html (słowniki portugalskie)

    http://www.priberam.pt/DLPO/ (niesamowity "dicionário" on-line, portugalsko-portugalski też coniugacje czasowników!)

    http://www.kinghost.com.br/dicionario/a%20contrario.html (BR)


    Conjugador de verbos do português:
    (Koniugator czasowników języka portugalskiego!)

    http://linguistica.insite.com.br/cgi-bin/conjugue
    http://www.logosconjugator.org/owa-v/verba_dba.verba_main.create_page?lang=en
    http://www.verbix.com/languages/portuguese.shtml


    Czasopisma z Brazylii:
    http://www.geocities.com/area51/cavern/6489/revistas.html
    http://revistas.paginainicial.com.br/

    Gazety z Brazylii:
    http://www.onlinenewspapers.com/brazil.htm
    http://jornais.paginainicial.com.br/

    Radio i telewizja!:

    http://www.radios.com.br (rtv! Tu są prawie wszystkie stacje radia w Brazylii. Więcej niż 100 stacji! Też zagraniczne oczywiście oraz z Polski:) Są także stacje telewizji!)


    (Radio z Recife [moje miasto]!)
    http://jc.uol.com.br/cbnrecife/pop_up_aovivo.php (Wiadomości)
    mms://media.cidadenet.com.br:3192/

    http://wwitv.com/tvtv/6580.asx (TV oświatowa z Brazylii!)

    http://www.tv-radio.com/ondemand/rfi/mere/portugais_b/info/ (Wiadomości - Radio France internationale, po portugalsku z Brazylii!)

    http://www.bbc.co.uk/portuguese/
    (BBC Brasil, można czytać i słuchać wiadomości!)


    Literatura brasileira etc.:

    http://www.bibvirt.futuro.usp.br/index.html?principal.html&2


    Polacy w Brazylii!:


    http://www.ui.jor.br/polaco.htm
    Poloneses no Brasil – brasileiros na Polônia! [msn-groups]:
    (Polacy w Brazylii – Brazylijczycy w Polsce!
    http://groups.msn.com/BrasileirosnaPoloniaePolonesesnoBrasil

    O Brazylii po polsku!:
    http://republika.pl/brassil/brazylia.htm
    http://www.festabrasil.pl/ (Super strona!!! )
     

    Denis555

    Senior Member
    Brazilian Portuguese
    I WIĘCEJ LINKÓW W DODATKU!: (= E mais uns links extras!)

    Jeśli chcesz szukać czegoś w Brazylii albo w związku z Brazylią, spróbuj wszukiwarki z Brazylii!:
    http://www.google.com.br/ (São Google= Święty Google!)
    http://www.aonde.com.br/
    http://www.cade.com.br
    http://www.todobr.com.br/
    http://www.msn.com.br/
    http://radaruol.uol.com.br/
    http://www.radix.com.br/jsp/
    http://www.terra.com.br/capa/
    http://br.altavista.com/



    I JESZCZE BLOGI BRAZYLIJCZYKÓW O POLSCE I POLAKACH!!!!
    (Dla zaawansowanych(!) Fajnie jest czytać to co mówią Brazylijczycy (wśród nich) o Polsce i Polakach. Oni byli/są w Polsce.)
    “Pierogi Brasileiro”
    As aventuras de uma família brasileira na Polônia:
    http://www.pierogibrasileiro.blogger.com.br/
    “CAIPIROSKA”
    As aventuras e desventuras de três perdidos na Polônia...:
    http://caipiroska.blogspot.com/

    POZDRAWIAM SERDECZNIE!
    UM ABRAÇO!

    DENIS
     

    ryba

    Senior Member
    Muito obrigado por tuda a sua ajuda e tudos os seus esforços!! Agora tenho muuuitos recursos, the only thing I've got to find is some extra time to realize my new linguistic passion. ;)

    Świetne strony, Denis, naprawdę bardzo interesujące!!

    No i rewelacyjnie mówisz po polsku. :)
    Również serdecznie pozdrawiam!!

    Que você tenha um ótimo Ano Novo!!! :)

    Grzegorz
     
    < Previous | Next >
    Top