a tutui and ?

Mallarme

Senior Member
AmEng., "lapsed" Korean
Ştiu că există "a tutui" pentru a spune "tu" cu cineva. Există un verb care înseamnă a spune "dunmeavoastră" (asemenea cu "vouvoyer" în franceză)?

Mulţumesc!
 
  • alitza

    Senior Member
    Romania, Romanian
    Nu, nu exista un asemenea verb. Se spune pur si simplu ca te adresezi cuiva cu "dumneavoastra".
     

    Baba May

    Member
    Romanian
    Dacă nu există, atunci îl putem inventa: a (se) văvăi sau altceva. Dacă nu există în engleză nu înseamnă că nu putem folosi un cuvânt care să descrie situația, așa cum există și în franceză, spaniolă și alte limbi romanice. Așadar, să fim un pic mai creativi !

    De fapt, dacă mă gândesc mai bine, există verbul a (se) domni, pentru un registru mai elevat. Deci, a (se) văvăi este într-un registru mai colocvial și umoristic.
     
    Last edited:

    danielstan

    Senior Member
    Romanian - Romania
    Folosirea pluralului de politețe dumneavoastră a apărut relativ recent în română, fiind o calchiere a pluralului franțuzesc vous -
    un import al bonjuriștilor din sec. XIX.
    Evident că verbul a tutui este o calchiere a franțuzescului tutoyer - dexonline - tutui,
    iar calchierea franțuzescului vouvoyer nu a reușit la noi, din cauza cuvântului foarte lung dumneavoastră.
    Să încercăm să ne imaginăm cum ar suna vebul
    a dumneavoastrui!!!
    Dacă dorim un verb provenit din pronumele voi, care nu e de politețe ca în franceză, ar ieși
    a voivoi !
    P.S.
    Pentru forma pronumelui de politețe autentic românesc vezi:
    Scrisoarea lui Neacșu - Wikipedia

    Acest pronume era domnia ta (care a dus la dumneata în româna modernă).
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top