absztyfikować się

< Previous | Next >

Włoskipolak 72

Member
Polish
Szanowni forumowicze

Czy mieliście już do czynienia z tym czasownikiem , czy jest on jeszcze w użyciu ...!?? :D
W przypadku, gdyby ktoś miał wątpliwości ......;


1601568199786.png
 
  • marco_2

    Senior Member
    Polish
    Z takim czasownikiem chyba nigdy się nie spotkałem (mógł pojawiać się w dawnych dziełach literackich, ale chyba bardzo rzadko), natomiast ludzie starszego pokolenia używają niekiedy (wyłącznie dla żartu) rzeczownika absztyfikant, czyli kawaler starający się o pannę, zalotnik.
     

    jasio

    Senior Member
    Czy mieliście już do czynienia z tym czasownikiem , czy jest on jeszcze w użyciu ...!?? :D
    Wprawdzie domyślałem się jego istnienia, ale nawet nie podejrzewałem, że to czasownik zwrotny. :)

    ludzie starszego pokolenia używają niekiedy (wyłącznie dla żartu) rzeczownika absztyfikant, czyli kawaler starający się o pannę, zalotnik.
    O ile dobrze pamiętam kontekst, to słowo było też używane jako eufemistyczne określenie kochanka. Niekoniecznie żartobliwie.
    A to taki jej absztyfikant.​
     

    Włoskipolak 72

    Member
    Polish
    Z takim czasownikiem chyba nigdy się nie spotkałem (mógł pojawiać się w dawnych dziełach literackich, ale chyba bardzo rzadko), natomiast ludzie starszego pokolenia używają niekiedy (wyłącznie dla żartu) rzeczownika absztyfikant, czyli kawaler starający się o pannę, zalotnik.
    Ok dziekuję
    Czyli absztyfikant jeszcze istnieje w języku starszego pokolenia , bardzo interesujące ! :)
    Prawdopodobnie to słyszalem w starych polskich filmach !
     
    < Previous | Next >
    Top