alkesz

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!
Nemrég szembesültem ezzel a szóval - alkesz - először és ugyan a jelentését megtaláltam (részeges), de nem tudom, hogy ez szlengnek számít-e, illetve milyen eredetű vagy stílusrétegű szó.

Előre is köszi a meglátásaitokat.

• Budapesten az "alkesz" viszonylag ismert szlengszó.
    Egyértelműen az "alkoholista" rövidítése, bár az "-esz" végződésre más példa most nem jut az eszembe.

Köszi mindkettőtöknek. Ez a pijálesz tetszik. :)
    Nem biztos, hogy ugyanaz az -esz, de nekem pl. a Karesz (a Károlyból) jut eszembe. (Nem tudom, hogy pl.a szevasz is vmi hasonló jelenség lehet-e.)
    És azt lehet tudni, hogy kb. mióta használatos az alkesz?

A szlovákban létezik "pijálesz".
    Nem biztos, hogy ugyanaz az -esz, de nekem pl. a Karesz
    Szabó Edina "A magyar börtönszleng szótára" című munkájából (2008):

1657055978698.png

Ez a pijálesz tetszik. :) ...
    Nekem is, mert kifejezi a lényeget :) ... (minden magyarázat nélkül érthető a jelentése)

Szabó Edina "A magyar börtönszleng szótára" című munkájából (2008): ....
    Ez a cikk érdekes nyelvészeti szemponból is. Zsanna utólagos jóváhagyásával, egy csöppet OT leszek, de talán érdekel titeket ....

Az indo-iráni főnevek ragozásában, így a cigányban is, létezik egy úgynevezett "casus obliquus" (nem alanyeset, hanem "indirekt eset", néha tárgyesetként is funkcionál), aminek a jele a Roma nyelvben gyakran -es. Példák: čhaves (> csávó), phrales (=fivér), rukones (=kutya) ....

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az esz-re végződő szleng szavak nem feltétlenül létező cigány/Roma szavak, hanem gyakran spontán képzett szavak, úgymond "cigány mintára"...

Last edited:
    Igen, a cigány nyelvi -esz képzőt könnyen alkalmazhattuk más eredetű szavakon is.
    (Hasonlóan ahhoz, ahogy o végződést is alkalmazzuk- és nem csak a magyarban - szóalkotásban utalással az olaszra/spanyolra.)

Nem tudtam, hogy ilyen új szó. A haverom az alkeszos szót használja már vagy 5 éve, meg a nyuggert. Enco.

Ha valakit alkesznek hívsz, az egy kissé durva. Szlenges kifejezés.

Last edited by a moderator:
    Szia gabacs! Üdv a fórumon :)
    Nem meglepő, ha börtönszleng volt eredetileg. :thumbsup: Viszont ez felvet egy kérdést: akkor ezt az illető hátha mögött szokták inkább mondani vagy szemtől-szembe is?

Last edited:
    Back