anlatmak/dillendirmek

< Previous | Next >

hhtt

Senior Member
Turkish
" Dede Korkut, Deli Dumrul öyküsünde pek güzel anlatıyor ölüm korkusunu ve pek içten dillendiriyor Dumrul'un ana babası ağzından canın tatlılığını."

Yukarıdaki cümlede geçen "dillendirmek" kelimesinin Türkçe anlamını açıklayabilir misiniz? Bu cümle için "anlatmak" ile "dillendirmek" arasındaki fark nedir?

Bal Kaşığım

Teşekkürler.
 
Last edited:
  • YeniKaynak

    New Member
    Turkish
    "Pek" bir fark yok. "Dillendirmek" kullanım bakımından, "anlatmak" kelimesinden sadece biraz daha edebîdir.

    Türkçedeki dil zenginliğini göstermek için kullanılmıştır. Ayrıca tüm yazı türlerinde, aynı kelimenin tekrar tekrar kullanılması pek hoş karşılanmaz. Bu yüzden çok uygun olmuş. Devrik cümlelerle ve farklı kelimelerle edebîleştirilmiş bir yazı bu. Yazar "pek" kelimesini de tekrarlamasa daha güzel olurdu. "Hayli" gibi kelimeler var, "pek" kelimesine denk olan.
     

    YeniKaynak

    New Member
    Turkish
    Evet. Normalde de anlam bakımından farkı yok. Yalnız "dillendirmek" ve "dile getirmek" günlük konuşmada değil, edebi yazılarda tercih edilir. Bu örnekte de tekrar olmasın diye tercih edildiği görülüyor. Fakat günlük konuşmada "anlatmak" kelimesi kullanılır.
     
    < Previous | Next >
    Top