Apali

Discussion in 'Català (Catalan)' started by Apali, Sep 29, 2011.

 1. Apali New Member

  Catalan
  De tant en tant escolto aquesta expressió, però no soc capaç de trobar cap referència.
   
 2. Lurrezko

  Lurrezko Senior Member

  Junto al mar
  Spanish (Spain) / Catalan
  Benvingut al fòrum:)

  Jo no sé donar-te-la, però també sento sovint la paraula en els mateixos contextos que fem servir apa! En qualsevol cas, demana un accent: Àpali!

  Salut
   
 3. Apali New Member

  Catalan
  Gràcies per l'aclaració i la benvinguda. Totalment d'acord en que cal escriure àpali.

  Salutacions
   
 4. martarpla New Member

  Spanish & Catalan
  Perdoneu, no n'estic pas segura al 100%, però diria que s'hauria d'escriure "apa-li" ja que en aquest cas, "li" és un pronom feble, i no pas part del mot "apa". Apa-li, doncs!

  marta.
   
 5. Lurrezko

  Lurrezko Senior Member

  Junto al mar
  Spanish (Spain) / Catalan
  Se'm fa estrany, Marta. Un pronom feble es col·loca com a enclític seguint un verb, i apa no és pas un verb, és una interjecció.

  Salut i benvinguda al fòrum
   
 6. Elxenc Senior Member

  Hola i bon dia:

  Potser es tracte d'un creuament entre l'expressió tradicional "apa" i el castellanisme molt usat "aüpar" més el feble "li". Em recorda l'expressió valenciana "torna-li (la trompa al xic)" quan una persona és molt pesada, insistent o torna a insistir sobre un tema tractat.
  Salutacions.
   
  Last edited: Jul 31, 2013
 7. martarpla New Member

  Spanish & Catalan
  Hola Lurrezko!

  En sóc conscient. Sé que "apa" no és cap verb, però pensava que potser es tractaria d'un d'aquells casos de deformació lingüística popular (com el cas d'"anous" per "nous"), on els parlants de la llengua hauríem assimilat "apa" com si fos un verb, i generalitzat la regularitat d'altres casos com ara "dóna" i "dóna-li". En qualsevol cas, és només una opinió personal i no pas cap afirmació amb base lingüística. Només és que he vist l'expressió escrita així en diferents diaris nacionals, i és així com he interpretat tot plegat. ;D
  Fins aviat! Vagi bé!!!

  marta.
   
 8. ACQM

  ACQM Senior Member

  Manresa (Barcelona)
  Spain - Spanish
  A mi també em sona així hi ho escriuria "apa-li" com "som-hi" o en castellá de Mèxic "ándale". Crec que aquest "li" es, en efecte un pronom feble tot i que probablement estigui mal usat.
   
 9. Lurrezko

  Lurrezko Senior Member

  Junto al mar
  Spanish (Spain) / Catalan
  Sí, potser teniu raó. També l'afegim col·loquialment a d'altres imperatius amb aquesta idea de pressa: Fot-li! Vinga-li! Potser diem apa-li! per analogia.

  Salut
   

Share This Page

Loading...