auxiliar pentru condiţional

jazyk

Senior Member
Brazílie, portugalština
Cineva aici ştie care este originea construcţiei ar şi infinitiv? Aceasta nu există nici în limba latină nici în altele limbi neolatine pe care le-am învăţat. Ar putea să fie o influenţă slavă? Nişte exemple:

Română: Dacă ea m-ar iubi, nu mi-ar zice aceste lucruri.
Latină: Si me amet, non mihi dicat haec res.
Spaniolă: Si ella me amase/amara, no me diría estas cosas.
Italiană : Se lei mi amasse, non mi direbbe queste cose.
Rusă: Если она бы меня любила, она бы мне зти вещи не говорила.

Notaţi că бы este folosit la două ori în frază, corespundânt la dar.

Mulţumesc pentru atenţia voastră.
 
  • jazyk

    Senior Member
    Brazílie, portugalština
    De fapt portugheza este limba mea cea maternă şi nu reuşesc să mă gândesc la un caz în care această construcţie este posibilă şi n-am găsit în text nici un exemplu în portugheză (confesez că nu l-am citit întreg). În exemplele pe care ţi-le am dat, în limba portugheză am spune:

    Se ela me amasse, não me diria estas coisas.

    Relaţia cu limbile balcanice mi se pare mai plauzibilă în acest moment dar trebuie să citesc textul pentru a ajunge la o concluzie.

    Mersi pentru timpul pe care l-am dedicat acestei chestiunii.
     

    robbie_SWE

    Senior Member
    Trilingual: Swedish, Romanian & English
    Aha! Iarta-ma!!! Nu stiam ca erai portughez.

    De fapt exista un alt thread care ia in consideratie formele verbelor in limbile latine. Coditionalul roman este format in acelasi mod ca si celelalte limbi latine. Ex:

    Franceza
    Conditionell
    Je serais
    Tu serais
    Il/Elle/On serait
    Nous serions
    Vous seriez
    Ils/Elles seraient

    Limba franceza formeaza conditionalul cu ajutorul de "avoir", precis ca limba romana.

    Italiana
    Condizionale
    (Io) sarei
    (Tu) saresti
    (Lui/Lei) sarebbe
    (Noi) saremmo
    (Voi) sareste
    (Loro) sarebbero

    Portugheza
    Condicional
    Eu seria
    Tu serias
    Ele(a)/Você seria
    Nós seríamos
    Vós seríeis
    Eles(as)/Vocês seriam

    Romana
    Conditional
    Eu as fi
    Tu ai fi
    El/Ea ar fi
    Noi am fi
    Voi ati fi
    Ei ar fi

    Dar diferenta cea mai mare este ca limba romana decat sa schimba forma verbelor la sfarsit, adauga un verb modal/auxiliar la inceput. Ca tu sa vezi tendinta asta, adauga "as,ai,ar" etc. dupa fi (ca un sufix). Conditionalul roman este si el format cu "a avea".

    :) robbie

    PS: aici poti sa gasesti mai mult despre tema asta http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=190492
     
    Top