bayrak sözcüğünün kökeni

Discussion in 'Türkçe (Turkish)' started by ancalimon, Mar 12, 2013.

  1. ancalimon Senior Member

    Istanbul
    Turkish
    Elinde bununla ilgili bir kaynak olan var mı?


    Bay sözcüğü zenginlik, iyi şans, diğerleri üzerinde gücü olmak, tanrısallık anlamları taşıyor. Bir ihtimal olabilir ama o zaman "rak" ne demek?

    Buğ sözcüğü var bir de ondan ayrı olarak, ama belki o sözcükte bay kökü ile ilişkilidir?
     
  2. Teekanne New Member

    Bolis
    Turkish
    Yeni olduğum için link veremiyorum, Google'da Nişanyan Sözlük'ü bulup "bayrak" kelimesini aratınız.
    batırmak kökünden geldiği iddiası varmış.
     
  3. ancalimon Senior Member

    Istanbul
    Turkish
    Pek manalı gelmedi bana o. Başka düşüncesi olanları merak ettim.
     
  4. Serkan.kaplan New Member

    Turkish
    Avar dilinde ,,bay" aidiyet ve ,,rak" taraf demektir, yani aidiyet tarafı. Bugünkü avar dilinde hâlen bayrak, bay ve rak kelimeleri kullanılmaktadır. Büyük ihtimal olarak bayrak kelimesi avarçadan türkçeye geçmiş olmasıdır.
     
  5. shafaq Senior Member

    Istanbul
    Turkish
    Bu konuda müracaat edebileceğim bir kaynak biliyorsanız yazabilir misiniz lütfen.

    Anadilim Avarca'nın bir kolu ve "bay" zengin demek orada... Yan/taraf anlamında ise "yak" kullanılır:
    Şol yakta=şu tarafta/yanda gibi.
     
  6. Serkan.kaplan New Member

    Turkish
    Avarcanın hangi lehçesini konuşuyorsunuz siz?
     
  7. shafaq Senior Member

    Istanbul
    Turkish
    Kumukça'ya Avarca'nın bir lehçesi değil de "kol"u desek daha iyi bence.
    Avarca (veya Kumukça) ile ilgili sözlük türü bir kaynak biliyorsanız yazabilir misiniz?

    İnternetten ulaşılabilen kaynaklarda bayrak kelimesinin aslının "badruk/batrak" olarak; en az 1000 yıldır neredeyse bütün Orta/Batı Asya Türk lehçelerinde mevcut olduğu yazılı; "d"nin "y"e kolayca dönüştüğü kaydı da düşülerek...
    Badram>>bayram örneğinde olduğu gibi...
     
    Last edited: Aug 22, 2017
  8. Serkan.kaplan New Member

    Turkish
    İnternette " avarca türkçe sözlük, glosbe " tarayın. Orada kumukca sözlükte var.

    Ondan sonra teker teker sözlüğe kelimeleri yazın, aidiyet, taraf ve en son bayrak kelimelerini tarayın sözlükte.
    aidiyet - бай ( bay )
    taraf - рахъ ( rak )
    bayrak - байрахъ ( bayrak )

    İlginç olan " aidiyet tarafı " bayrak kelimesi için çok anlamlı ve mantıklı geliyor bana.
     

Share This Page

Loading...