Bea és Kata is eljött/eljöttek

< Previous | Next >

Tina55

Member
Hungarian
Sziasztok!

Ti hogyan mondanátok?

Bea és Kata is eljött a találkozóra. / Bea és Kata is eljöttek a találkozóra.

Én inkább T/3-at használnék, mert két személyről van szó. De az első változat sem tűnik hibásnak, gyakran hallottam már, hogy E/3-ba teszik az állítmányt, ha két egyes számú alanya van a mondatnak.
További kavarodást okozhat, ha az egyik alany többes számú. Pl. Bea és Katáék is eljöttek a találkozóra. (Itt kizárólag T/3 használatos).
 
  • francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Eltartott egy pár másodpercig, amíg rájöttem, hogy mi a T/3 meg az E/3 :) ... Amúgy jó kérdés, nekem is vannak kétségeim.

    Szerintem:
    Bea és Kata is eljött a találkozóra - inkább E/3, de lehet T/3 is
    Bea és Katáék is eljöttek a találkozóra - egyértelműen T/3

    Nekem volna egy elméletem, de a valóságban nem működik: ha Bea és Kata egymástól föggetlenül jött (külön-külön), akkor E/3 lehetne a megfelelő, ha viszon együtt jöttek, akkor T/3 ...
     
    Last edited:

    tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    Nekem inkább E/3

    Nekem volna egy elméletem, de a valóságban nem működik: ha Bea és Kata egymástól föggetlenül jött (külön-külön), akkor E/3 lehetne a megfelelő, ha viszon együtt jöttek, akkor T/3 ...
    Miért nem? Szerintem nagyon jó meglátás! Ha valamikor használnék T/3-t, akkor ekkor!
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Egyetértek francisszal és tommal.
    Bár a nyelvtan szerint, ha az alanyok személyek, akkor inkább a többes számot kellene használni. (Rövid összefoglaló itt.)
     

    Tina55

    Member
    Hungarian
    Azért írtam, hogy a valóságban nem működik, mert úgy tűnik nekem, hogy inkább véletlenszerűen használják.
    Nekem is véletlenszerűnek tűnik. A Zsanna összefoglalójában olvasható példánál sem érzem, hogy az igeragozás függene attól, hogy együtt vagy külön hozzák. "Sándor, József, Benedek zsákban hozzák/hozza a meleget."
     

    Tina55

    Member
    Hungarian
    Lehet. De a többesszám passzol az "elméletemhez" is, feltéve ha a három szent egy nagy közös zsákban hozza a meleget, és nem midegyikük a saját kisebb zsákjában :)....
    Szerintem külön zsákban hozzák, mert 3 külön napon emlékezünk meg róluk (márc. 18., 19. és 21.). Nekem E/3-ban is természetesnek hangzik, így is sokszor hallottam már ezt a mondatot: Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.
     
    < Previous | Next >
    Top