Bevállalós

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!

Gyakran hallani a bevállalós melléknevet (pl. bevállalós lány), a "fiatalos" zsargonban. Van ugyan megérzésem, hogy mit akar jelenteni - valószínűleg olyasmit, hogy vagány, de nem tudom pontosan. Tényleg csak a vagány egy modernebb megfelelője lenne vagy mást is jelent?

Köszönöm a válaszaitokat előre is.
 
 • tomtombp

  Senior Member
  Hungarian
  Igen, szerintem is a "vagány" az egyik legjobb szinoníma rá. Mindent bevállal, nem riad vissza semmitől az igazság (saját) érdekében.
   

  arlett

  Member
  Hungarian
  Nekem leginkább "bátor / merész" a jelentése, de ez kontextustól is függ.
  Ha annyit mondanál, hogy "Ő egy kissé bevállalós lány", minden szövegkörnyezet nélkül, valószínűleg úgy értelmezném, hogy sok mindenre kapható az ágyban. :rolleyes: Olvastad ezt az oldalt? Itt bővebben írnak a szó hátteréről és lehetséges értelmezéseiről.
   

  tomtombp

  Senior Member
  Hungarian
  Köszi, arlett, tetszik a belinkelt cikk.
  Nem mondanám arra a lányra, aki az ágyban bevállalós, hogy merész.
  A bevállalós jelző szerintem pozitív kicsengésű, a merész pedig inkább negatív.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Köszi, arlett, a linket. Nekem is volt egy olyan halvány megérzésem, hogy lehet negatív értelme is lányok esetében és főleg szexuális felhanggal.
  Annak ellenére, hogy elég tág kontextusban magyarázta a szó jelentését a cikk, igazából nekem az tűnt fel leginkább, hogy divatszó lehet, mert pontos jelentést nem mindig lehet hozzá megadni, és több árnyalata/használata van, mint egy "normál" szónak.
  Gondolom, a fiatalabbak valószínűleg bátrabban használják, mert őket kevésbé zavarja, hogy olyan szót használnak, aminek ilyen plasztikus a jelentése (pl. pozitív vagy negatív értelem megléte), sőt elrejti mind az értékítéletet, mind a mondanivalót anélkül, hogy bárkit is megbántana a látszólag pozitív első (domináns?) jelentéssel. Számomra legalábbis "kétséges" ez a pozitív kicsengés, emiatt nem szívesen használnám.
  Ti használjátok?
   

  arlett

  Member
  Hungarian
  Ti használjátok?
  Nem nagyon, még 22 évesen sem. Kissé diákszleng jellegű, és egyetértek: kifejezetten divatszó. Számomra nincs semmilyen pozitív vagy negatív kicsengése (már szövegkörnyezet nélkül).
   

  lawsociety

  Member
  Hungarian
  Körülbelül 2004-2010 között volt divatos, főleg talán Csernus Imre 'Bevállalja?' c. műsora nyomán. Ekkortájt tombolt még a Mónika meg a Balázs show népszerűsége is, ahol ez a kifejezés szintén gyakran volt használatos. Mára szerintem már megkopott a 'fénye' (ha volt neki valaha, szerintem nem... igazi panellakásban tespedős -papucsban erkélyen cigizős - szolibajárós - szotyiköpködős hangulatú szó).
  Megértik a fiatalok (20 éves kor felett) de nemigen használják. Az annál fiatalabbak szerintem nem is értik.
   
  < Previous | Next >
  Top