biedny ubogi nedzny

nasti

Senior Member
Polish
Witajcie :)

Mam taki problem : nie jestem pewna co do intensywnosci tych przymiotnikow i nie moge sie doszukac jakis definicji.

Czy taka jest kolejnosc : biedny - ubogi (biedniejszy od biednego) - nedzny (najbiedniejszy) ?

Bardzo dziekuje ! :)
 
Last edited by a moderator:
  • kknd

    Senior Member
    polski / Polish
    Sam stawiałbym na kolejność: ubogi, biedny, nędzny. Z nędznym nie mam problemów, z pewnością ostatni, jeśli chodzi o zamożność. Co do dwóch pozostałych, to uważam, że reprezentują mniej więcej ten sam stan posiadania (czyli niewielki), jednak biedny ma wg mnie odcień nieco pejoratywny, stąd można wnosić, że może oznaczać osobę trochę mniej zasobną niż ubogi (zauważ, że oficjalnie nie używa się raczej biedny, lecz ubogi; ale być może jest to tylko kwestia poprawności politycznej).
     

    Virtuose

    Senior Member
    Polish/Poland
    Myślę, że wszystkie trzy przymiotniki oznaczają "niewielki, skromny stan posiadania", a różnią się przede wszystkim (!!!) nacechowaniem emocjonalnym

    ubogi - jest słowem dość neutralnym i powściągliwym, jak pisze kknd: "poprawnym politycznie", odpowiednim w oficjalnej polszczyźnie

    biedny - odnosi się do podobnego stanu posiadania, co "ubogi", ale wnosi dodatkowo informację o żalu lub współczuciu w stosunku do osoby takim przymiotnikem opisanej (zauważmy przenośne znaczenie: Biedny człowiek! - powiemy np. o kimś, kto ucierpiał w wypadku, mimo że jest od dawna miliarderem:D)

    nędzny - to ubogi, ale do tego budzący w nas niechęć, odrazę, politowanie (najsilniejsze nacechowanie emocjonalne!)


    O wyborze jednego z tych trzech słów decyduje zatem ładunek emocjonalny, a nie stopień zubożenia. Dla wyrażenia tego drugiego mamy do dyspozycji stopniowanie przymiotników:D

    ubogi-uboższy-najuboższy
    biedny-...
    nędzny-...
    itd.
     

    Thomas1

    Senior Member
    polszczyzna warszawska
    Ja bym "poustawiał" te przymiotniki tak jak Ty, nasti. Tylko, że na pierwszy rzut oka różnią się one, ponieważ niuanse znaczeniowe jaki każdy z nich ma dają o sobie znać. Moje skojarzenia są takie:
    biedny -- neutralne słowo używane we współczesnej polszczyźnie na określenie, kogoś kto ma za mało pieniędzy/nie ma ich wcale

    ubogi -- mi to słowo kojarzy się z tekstami z biblijnych przypowieści, mógłbym go użyć z bardziej abstrakcyjnymi rzeczownikami, np: ma ubogi zasób słownictwa.

    nędzny -- ma pejoratywny odcień i bardziej kojarzy mi się z wyglądem zewnętrznym niż ze stanem materialnym, ktoś może nędznie wyglądać, bo na przykład wyniszczyła go choroba, mimo że nie jest biedny. Jeśli rozumieć go w znaczeniu biedny to określa on większy stopień biedy niż poprzednie dwa.
     

    Christoforo

    Member
    Polish
    A nędznik? Oczywiście że pogardliwy!

    Ubogi: niemający dobrej sytuacji materialnej, ale radzi sobie, wyraża szacunek
    Wyraz ubogi nie ma znaczeń pobocznych

    Następujące wyrazy mają podwójne znaczenie:
    Biedny: niemający dobrej sytuacji materialnej, neutralny
    Biedny: godny litości, pożałowania, współczucia
    Nędzny: bardzo biedny, w dużej potrzebie
    Nędzny: naganny moralnie, wyraża pogardę
     
    Top