"Buitenlander" vs. "met migratieachtergrond"

ThomasK

Senior Member
Belgium, Dutch
Ik ben met vrienden een quiz aan het voorbereiden rond racisme/ antiracisme, maar ik had geen goed gevoel bij dit voorstel van vraag:
(a) "Is persoon X van een bepaald sportploeg [dan] een Belg of een buitenlander/ van buitenlandse origine [sic]?"

Ik liet het aanvankelijk passeren, maar door erover na te denken en in het algemeen te pleiten voor "met/ een migratieachtergrond/ hebben", vond ik de vraag in die aangepaste vorm helemaal niet meer kunnen want onzinnig.
(b) ???? "Is persoon X een Belg of heeft hij een migratieachtergrond?"

Vermoedelijk steekt er een implicatie in (a): dat een buitenlander nooit een echte Belg kan worden. Niet met zoveel woorden, maar... Of dat die "buitenlander/ persoon van buitenlandse origine" mogelijk niet dezelfde rechten zal kunnen opeisen. Misschien niet zo bedoeld, maar dat zou er het gevolg van kunnen zijn.

Terwijl (b) vermoedelijk suggereert dat het Belg-zijn vooral een zaak van documenten is, waarbij de origine/ achtergrond geen rol kan spelen. En daarom klinkt de vraag dan te gek, dacht ik.

[Ik zwijg hier over het koppel autochtoon/allochtoon. In Nederland kun je alvast daar nog werken met in Nederland geboren/ niet in Nederland geboren, lees ik. In België is het vermoedelijk not done dat nog te gebruiken...]

Of zie ik het fout? Wat gebeurt hier volgens jou?
 
  • Ik herinner me dat een tijdje terug het woord 'bicultureel' in zwang was. Iemand die naast de Belgische (of Nederlandse) cultuur nog een andere cultuur heeft. Maar ik weet niet zeker of dit woord nog politiek correct is.
     
    Dank voor deze suggestie. ik zocht nog even op basis van die term, "allochtoon" en "migratieachterond", en botste op een artikel/... dat mij heel interessant lijkt. Bron: Genootschap Onze Taal (2022). (Komt uit een reeks "Rijke teksten", warm aanbevolen...)

    Ik zag ook even "allochtone afkomst", wat ik nog nooit gelezen heb (tot nu), en dat klinkt al beschrijvend, maar ik vrees dat er een connotatie hangt aan "allochtoon", die we beter vermijden. Niemand bij ons in VL zou ooit een persoon die uit Duitsland is ingeweken, een allochtoon hebben genoemd, maar wel iemand met een andere huidskleur uit bv. de Maghreb of Turkije... Dus lijkt "migratieachtergrond" een heel goeie oplossing.
     
    Back
    Top