cümlenin öğeleri: ulaşım için araç kullanmak?

hhtt

Senior Member
Turkish
Merhaba, "İnsanlar ulaşım için araçlar kullanırlar" cümlesini öğelerine nasıl ayırabiliriz?
 
  • Rallino

    Moderatoúrkos
    Turkish
    Kullanırlar: yüklem
    -> kimler kullanırlar?
    insanlar: özne
    -> ne kullanırlar?
    araçlar: nesne (belirsiz nesne)
    -> neden?
    ulaşım için: zarf tümleci (edat tümleci)
     

    Meraklı

    New Member
    Türkçe
    İnsânlar (özne/fâ'il) - ulaşım için (ilgeç tümleci [tümleç=yüklemin(müsnet) anlamını çeşitli taraflardan tamâmlamak , belirginleştirmek , pekiştirmek için kullanılan kelime veya kelime grubu, mütemmim] ["için" takısı/ilgeci umûmiyetle sebep ve amaç ifâde eden tümleçler yapar]) - araçlar (düz tümleç [düz tümleç=cümlede yüklemin direk tesîrinde kalan tümleç, nesne, mef'ûlün-bih]) - kullanırlar (yüklem/müsnet)



    "Ne için" suâlinin kullanabiliriz. Cevâbı ilgeç tümleci "ulaşım için" olur.
     
    Top