Căcat sau Câcat?

capybarapower

Member
Spanish
Vă cer scuze pentru cuvântul menționat dar am o întrebare puțin prostuță.

De ce românii (sau cel puțin cei pe care i-am ascultat) pronunță cuvântul căcat ca câcat?

Tocmai mă uitasem la un youtuber din ăștia (că așa învăț eu româna colocvială) și n-ar fi prima dată când aud cuvântul pronunțat așa. Văd că e acceptat în dicționarul DEX (?).

Dacă neapărat trebuie să dau context, păi în multe ocazii el striga „câcat de joc” când pierde la joc.

Mulțumesc anticipat — ca de obicei.

• În zona mea (sudul României) se pronunță căcat, dar pronunția câcat am auzit-o în grai (accent) moldovenesc și la unii din regiunea Moldovei din estul României, dar și la alții din Republica Moldova.
    Am găsit urmatorul dicționar online:
    Definitie câcat - ce inseamna câcat - Dex Online
    care zice așa:
    căcát (vest) și cîcat (est)
    ceea ce confirmă că varianta câcat e folosita în partea de est (Moldova și Republica Moldova).

În altă ordine de idei, unele cuvinte românești sunt pronunțate în grai moldovenesc cu î/â în loc de i. Vezi mișcarea de protest
    #șîeu despre lipsa autostrăzilor în regiunea Moldovei:
    #șîeu. Cum s-a desfășurat protestul de 15 minute prin care România a cerut autostrăzi
    Hashtag-ul #șîeu este pronunția moldovenească a expresiei literare 'și eu' (o traducere a hashtag-ului american #metoo - Me too).

Dacă vrei, pune aici pe forum un link la videoclipul acelui youtuber și, după ce îl voi asculta, îți voi putea confirma dacă e moldovean.

Back