cariño, amore

Discussion in 'Català (Catalan)' started by betulina, Oct 2, 2007.

 1. betulina Senior Member

  al bressol del basquetbol
  català - Catalunya
  Hola a tots!

  En castellà entre les dues persones d'una parella es diuen molt "cariño", en italià els "amore" van que volen... i en català? Se sent molt "carinyo", però és una evident castellanada i no crec que coli en el títol d'un llibre. :rolleyes:

  Quines paraules utilitzeu / sentiu / llegiu en aquest sentit? I més en concret, de dona cap a home? Jo no sé si sóc molt seca o què, però no acostumo a dir res d'això. :eek:

  amor meu és una possibilitat, però sona molt més melodramàtic que "cariño" o "amore".

  Com ho veieu?

  Moltes gràcies per l'ajuda. :)
   
 2. TraductoraPobleSec

  TraductoraPobleSec Senior Member

  Barcelona
  Catalan & Spanish
  Jo acostumo a dir "amor", tot i que és cert que en català sona molt seriós.
   
 3. chics

  chics Senior Member

  France
  Catalan - Spanish
  Si vas a la plaça al mercat en sentiràs uns quants, però gairebé tots són castellanismes :(; com tots el derivats de carinyo i de xato. També hi ha rei...
   
 4. betulina Senior Member

  al bressol del basquetbol
  català - Catalunya
  Gràcies, noies. :)

  Sí, "amor", "rei", "vida", "tresor" / "reina", "nina", "bonica"... Dins del llibre sí que podria anar col·locant-los per tots els "amore" que surten (o alguns eliminar-los).

  Hi ha una frase en concret, però, que la relació encara no és gaire madura i és la primera vegada que ella l'hi diu a ell "amore" i ell es queda "com? què has dit?". I ella li diu que sí, que ho ha sentit bé, que li diu "amore" i punt. Suposo que el que fa més efecte és un "amor meu"...
   
 5. chics

  chics Senior Member

  France
  Catalan - Spanish
  Doncs sí, sembla bé. Això m'ha fet recordar que les meves ties em diuen sempre estimada. A Barcelona no ho fem servir però si fos habitual a d'altres llocs, potser seria una altra opció. No sé si ve del darling anglès o què, però a Menorca s'usa molt tots els dies, no queda dramàtic ni forçat.

  Estimat es fa servir així en La solitud de les parelles, de Dorothy Parker, si no vaig errada, i també en d'altres novel·les i peces de teatre, que ara no recordo. Diria que també ho he sentit en doblatges de pel·lis de l'Agatha Christie...
   
 6. NoOrK Senior Member

  Catalunya
  Catalan, Italian and Spanish.
  Reieta, Reina, Vida meva, Noia del meu cor.

  Jo aporto aquests :D
   
 7. ernest_

  ernest_ Senior Member

  Barcelona
  Catalan, Spain
  A mi m'encanta la paraula "preciositat", però no per dir-ho directament, més aviat en to "irònic".
   
 8. betulina Senior Member

  al bressol del basquetbol
  català - Catalunya
  Gràcies a tots per les aportacions. :)

  Chics, tens raó amb això d'estimat/estimada, però sí, per aquí sembla antic... :(

  És curiós que en català no tinguem un terme "de referència" com pot ser "cariño" en castellà o "amore" en italià, "darling" en anglès... :)

  Gràcies a tots!!
   
 9. chics

  chics Senior Member

  France
  Catalan - Spanish
  Hola! Només volia dir que, rellegint el fil, sembla que volgués vendre el "estimat" com a millor de tots, i no. Només havia volgut posar exemples i dir que a Menorca sí és l'equivalent. Segurament rei o vida ens sonen més naturals, a nosaltres.
  (Jo personalment dic carinyo :thumbsdown:).
   
 10. ernest_

  ernest_ Senior Member

  Barcelona
  Catalan, Spain
  Ara recordo que a la pel·lícula Dr.Strangelove, versió en català, diuen xata.
   
 11. chics

  chics Senior Member

  France
  Catalan - Spanish
  Xato, xata, xateta... s'utilitzen bastant, però tampoc són genuïnes catalanes.
   
 12. TraductoraPobleSec

  TraductoraPobleSec Senior Member

  Barcelona
  Catalan & Spanish
  Ara cada vegada se sent més "txurri"... No comments... Només com a detall.
   
 13. Amandla

  Amandla Member

  Badalona
  Catalan & Spanish
  Sí, exacte en les traduccions de les novel·les i en els doblatges s'acostuma a usar "estimat/estimada". Però crec que no es pot comparar amb el "cariño" o "l'amore" perquè l'estimat quedaria com més formal. Potser podria assemblar-se més al darling? Aquest mot queda perfecte amb Agatha Christie perquè el seu llenguatge anglès és antic, més semblant al segle 19 que al 20. Llavors queda bé utilitzar "estimat o estimada". Això sense comptar que les situacions no eren gaire informals. Si ho fossin llavors sí trobariem el "cariño".

  A mi personalment "carinyo" no m'agrada gens. Ni tampoc m'agrada que em diguin "reina", "vida" o "amor", ni dir "rei". Potser sóc una mica "tiquismiquis" i no dic res d'això. Potser "vida" i "rei" o "reina", així com "cel" i diminutius serien dels més comuns. Hi ha gent que diu "bitxo" :D però no crec que et serveixi gaire.
   
 14. Neye

  Neye New Member

  Catalan
  Benvolgudes i benvolguts, què tal "cuqui" o "cuquet" (com a diminutiu de "cuca", que vindria a ser la traducció del "bitxo" que esmenta Amandla, i deixant de banda les seves connotacions "penianes"). Personalment, ho dic molt.

  També "trosset de cel", "ratolí", "colomet/a".

  "rei/reina" marquen tendència, tot i que sembla una mica xocant si ets més aviat republicà... ;-)

  Pel que fa a com de seriós pugui sonar "estimat/ada", "Amor, amoret", penso que és que no hi estem avesats. Tenim -encara- un idioma molt ric que corre el risc d'empobrir-se més perquè les circumstàncies ens han acostumat a cedir el pas a tanta contaminació lingüística que ja trobem estranyes moltes de les nostres pròpies paraules. Ho sé bé perquè a mi em passava molt abans, potser per haver pujat en un temps en què no podia utilitzar fora de casa ni el meu nom original català, ni la meva parla.

  Ara, cada cop menys, em deixo distreure. Ara, quan sento això, intento sobreposar-me a aquestes sensacions i continuar usant el vocable. Penso que, al cap i a la fi, en tots els idiomes hi ha dos usos: el culte i el més col·loquial, oi?
   

Share This Page

Loading...