Cercolat

Elessar

Senior Member
Catalan (Valencian), Spanish (Spain)
Vos escric per preguntar-vos sobre l’adjectiu «cercolat», que no coneixia fins ara i que me l’han descobert generacions anteriors a la meua (mon pare i el pare d’un amic la utilitzen). Com que no el trobe
en els diccionaris, m’interessa saber si vosaltres com a parlants el feu servir normalment i quin significat exacte li doneu (per si puc trobar la definició al més exacta possible, ja que la meua és aproximada). També m’interessa molt conéixer-ne l’etimologia. Segons he pogut esbrinar fins ara en blogs i pàgines on he trobat el mot:

SIGNIFICAT: Sembla que «cercolat» es diu de la persona contrafeta, mal formada, invàlida, minusvàlida, amb problemes de motricitat als braços que es fan evidents en una deformació de les articulacions perceptible a la vista. Desconec, però, si aquesta “deformació” és sempre física o si també es pot aplicar la paraula cercolat a persones amb minusvalideses psíquiques. Amb persones, pareix que s’usa amb sentit pejoratiu, inclús com a insult. Amb animals, es diu cercolat dels ous (gallines) o cadells que han nascut amb alguna deformitat.

ETIMOLOGIA: existeix el verb «cercolar», que té dos significats:
1) Posar cèrcols, per exemple, a una bóta o a un bocoi.
2) Llevar terra del voltant de la soca d'una planta; tirar-hi fem i
colgar-lo de terra.

Segons el DCVB el mot:

«podria venir del llati cĭrcŭlāre, ‘envoltar’, però sembla més probable que s'hagi de relacionar amb el mall. xercolar i que l'origen d'ambdues formes sia el llati sarculare, ‘entrecavar’»

...però jo no acabe de veure la relació entre l’etimologia i l’ús popular de la paraula que comente més amunt en SIGNIFICAT. Algú pot llançar una miqueta de llum sobre l’assumpte?
Gràcies per endavant :)
 
 • He trobat aquestes definicions en l'Enciclopèdia catalana:

  - cercolat. [heràld] Dit d'una bóta o d'un cup amb els cèrcols d'un esmalt diferent.
  - cercolat. [heràld] Dit d'un espill perfilat d'un esmalt diferent.
  - cercolat. [heràld] Dit d'una àguila o d'una figura de sant amb el cap voltat per un cercle en forma d'anell.

  Pel que sembla, cercolat fa referència a l'art, però no crec que aquestes siguin les definicions que busques, ja que semblen provenir de "cercle", que no s'ajusta al que has dit abans.
   
  mon pare tambe gastava cercolat amb el mateix sentit que diu Elessar...sempre he pensat que el significat era una analogia de camp, ja que quan a un arbre li treus un cercle de la corfa queda molt fluix i tot groc perque la sava no flueix com cal....de la mateixa manera un home cercolat es un home amb eixos problemes fisics...crec
   
  Suposava que habrieu consultat el diccionari normatiu valencià. En al seua segona accepció de cercolat diu:
  cercolat2 -ada [seɾkolát]
  1.adj. [col·loq.] Que té una malformació física que produïx un encorbament del cos, especialment si és de naixement. Tenen un fill cercoladet.
  2.adj. [col·loq.] Que té un retard mental.

   
  Gràcies per les teues aportacions Elxenc...havia vist qui hi havia una segona accepció al diccionari de l´AVL pero no em deixava picar-la i estava grisa...ara he vist que amb la fletxa del teclat avall pot accedir-hi...:)
   
  Back
  Top