Chimpanzee troop & Lion pride

vincix

Senior Member
Romanian
Cum se poate traduce chimpanzee troop (dacă avem vreun cuvânt în română) și cum se numește grupul din care fac parte leii (pride)?
 
 • vincix

  Senior Member
  Romanian
  Mulțumesc pentru răspuns!

  @irinet
  Păi tocmai asta voiam sa evit, grup. Am și întrebat în primul post cum se numește grupul din care fac parte leii (implicit și cimpanzeii). Orice adunare de membri reprezintă un grup, dar trebuie să diversific puțin vocabularul, că iese rău altfel :)
   

  irinet

  Senior Member
  Romanian
  Biiine, de unde să știu că tu vrei să eviți 'grup'? Dă-ne un context sau măcar o frază ca să putem evita omisiunea repetițiilor. Mie nu-mi place 'ceată' deoarece are seme [+uman] și nu implică trăsături comune genetice, cum ar fi, apartenența la o familie.
   

  vincix

  Senior Member
  Romanian
  Mai important de atât este dacă exista deja în limbă asocierea între „ceată” și „cimpanzeu”, iar o căutare pe google confirmă asta :) Deci mai important este să fi prins rădăcini în limbă sintagma decât să ne placă :) În engleză „troop” te duce obligatoriu cu gândul la cimpanzei? Pe mine mă duce cu gândul la soldați ș.a.m.d.

  ... (split thread is continued here)
   
  Last edited by a moderator:

  irinet

  Senior Member
  Romanian
  (... split post ... )

  Despre 'ceată', nu știu, poate că acum aflu, de apropierea cu cimpanzei. Știu doar, ca voi de altfel, că "troops" e sinonim cu 'flock, herd, pack, pride' , etc., însă e limitat contextual /semantic. De aceea, nu eram de acord cu' ceată'. Însă pot găsi o explicație logică: atât 'troops, cât și' ceată' au un sem comun, acela de 'gălăgie /zgomot'. La fel, cum am mai auzit pe Animal Planet de asocierea cu 'bandă' deoarece maimuțele sunt hoațe și cam fac ravagii pe unde trec.

  (...)
   
  Last edited by a moderator:

  Zareza

  Senior Member
  Romanian
  pride of lions = haită de lei

  Atac într-o haită de lei. Leoaicele s-au năpustit asupra masculului alfa.

  chimpanzee troop = comunitatea de cimpanzei

  Cimpanzeii trăiesc în grupuri mari numite comunități.
   

  vincix

  Senior Member
  Romanian
  Dacă ai fi răspuns cu doar 5 ani în urmă, ar fi fost perfect, că încă mai traduceam din carte. Acum s-a publicat așa, tâmpă și neredactată! Dar e bine și acum, la urma urmei, decât deloc... :D
   

  farscape

  mod-errare humanum est
  Romanian
  Și totuși zic că leii trăiesc în familii și nu în haite, pentru că animalele sunt înrudite, vezi și aici:

  "Leii sunt animale carnivore care trăiesc în grupuri (familii) constând din femele înrudite, pui de ambele sexe și un mascul neînrudit,..."

  Ceată de maimuțe sau cimpanzei e o expresie des întâlnită, comunitate, trupă (?) mai rar.
   
  Top