If I have understood this correctly, the declension of coś + Adjective would be as follows:have no idea, looks like 'coś' requires genitive
| |
mianownik | Coś nowego jest… |
dopełniacz | Uczę sie czego nowego |
celownik | dzięki czemu nowemu |
biernik | Chcę coś nowego |
narzędnik | z czymś nowym |
miejscownik | o czymś nowym |
(Correct) examples being... ?and remember that 'coś' is followed by 'co', not by 'który' like in English![]()
mianownik | Coś nowego jest… |
dopełniacz | Uczę się czegoś nowego |
celownik | Dzięki czemuś nowemu |
biernik | Chcę coś nowego |
narzędnik | z czymś nowym |
miejscownik | o czymś nowym |
mianownik | Co nowego jest…? |
dopełniacz | Czego nowego się uczysz? |
celownik | Czemu nowemu się przyglądasz? |
biernik | Co nowego chcesz? |
narzędnik | Z czym nowym się męczysz? |
miejscownik | O czym nowym myślisz? |
You are right, dear Drakonica, thank you very much as usual.You've mixed declension of
- coś - something
- co - what
And would these be correct?Daj mi coś, co jest piękne/, czego już nie potrzebujesz, etc.
Potrzebuję czegoś, co masz.
Yes, they are.You are right, dear Drakonica, thank you very much as usual.
And would these be correct?
miejscownik | O czym nowym myślisz? |
In previous messages, Drakonica kindly confirmed that adjectives following the indefinite pronoun coś (nominative and accusative) are followed by genitive forms, and that they are otherwise declined "normally", as can be seen above.coś:
mianownik Coś nowego jest… dopełniacz Uczę się czegoś nowego celownik Dzięki czemuś nowemu biernik Chcę coś nowego narzędnik z czymś nowym miejscownik o czymś nowym
co:
mianownik Co nowego jest…? dopełniacz Czego nowego się uczysz? celownik Czemu nowemu się przyglądasz? biernik Co nowego chcesz? narzędnik Z czym nowym się męczysz? miejscownik O czym nowym myślisz?
mianownik | Nic nowego nie jest potrzebne. |
dopełniacz | Nie uczę się niczego nowego. |
celownik | Nie potrzebuje niczemu nowemu. |
biernik | Nie pytał o nic nowego. |
mianownik Nic nowego nie jest potrzebne. ![]()
dopełniacz Nie uczę się niczego nowego. celownik Nie potrzebuje niczemu nowemu. niczego nowego
biernik Nie pytał o nic nowego.
Celownik: niczemu nowemu, for example Nie dziwię się niczemu nowemu. (I am not surprised by anything new). But Nie potrzebuję niczego nowego (dopełniacz).