couching

Discussion in 'Română (Romanian)' started by iary, Jun 15, 2012.

 1. iary New Member

  Bucharest
  Romanian
  couching - a method of embroidering in which a thread, often heavy, laid upon the surface of the material, is caught down at intervals by stitches taken with another thread through the material.

  Din pacate, in Romania, tapiseriile medievale au fost cam rare. De aceea as dori un pic de ajutor in traducerea acestui termen. Din cautarile mele, o traducere literala ar fi ceva de genul "metoda peticelor brodate"; insa mai exista si termenii "patchwork" si "applied work". Cam toti cei trei termeni descriu, more or less, acelasi procedeu. Please help?

  Cheers in advance!
   
 2. Trisia

  Trisia mod de viață

  București
  Romanian
  Bună ziua, bine ați venit pe forum. :)

  Nu mi se pare că e la fel, patchwork e când se pun laolaltă mai multe petice, iar couching e, din câte îmi dau seama, o tehnică prin care se coase peste alte fire (cusute deja pe material, sau aplicate acolo, nu știu). Pagina de Wikipedia în engleză are chiar două poze cu "Roumanian couching", cu trimitere la o carte de pe Project Gutenberg, unde o astfel de tehnică (un fir mai gros și cusut la intervale mai rare, iar deasupra din loc în loc tăiat în diagonală de un alt fir) este denumită "cusătură românească".

  Din păcate n-am idee cum se numește, dar e clar că are un nume și la noi. Pe o pagină din Rep. Moldova am găsit "cusătură peste fir", dar e posibil noi să-i spunem altfel. Mai întreb și eu pe acasă, sau poate știe cineva de pe forum deja... să vedem.

  P.S. Dacă nu aveți tastatura românească instalată găsiți semnele diacritice într-o casetă pe meniul de deasupra ferestrei unde scrieți mesajul dvs.
   

Share This Page

Loading...