Cracker/cracka slang

fishvanda

Member
Hungarian
Sziasztok!

Magyar megfelelőt keres a cracker/cracka szóra, ami egy pejoratív jelző a fehérekre, főleg az USA déli részén használták a feketék ugyanolyan bántó szándékkal, mint a fehérek a n*ggert. A kérdés az, hogy van-e erre valami hasonló magyar megfelelő, amit a 30-as évek Los Angelesében használnának?

Köszi a segítséget!
 
 • A kérdés az, hogy van-e erre valami hasonló magyar megfelelő, amit a 30-as évek Los Angelesében használnának?
  Nehéz ügy. Tekintve a teljesen különböző történelmi és társadalmi viszonyokat, kétlem, hogy bármi hasonló nálunk létezne.

  A "gój" és "gádzsó" szavak jutnak eszembe, "nem zsidó", illetve "nem cigány" jelentésben, de ezeket USA-béli feketék szájába természetesen nem adnám.
   
  Egyetértek AndrasBP-vel. Ilyenkor olyasmi megoldáshoz lehetne fordulni, hogy (szigorúan) a szövegkörnyezet alapján valamilyen más szempontból kellene találni valamilyen degradáló kifejezést vagy pedig kreálni egyet, ha van vmi frappáns ötlet. (Nagyon figyelve arra is, hogy mit adhatunk a beszélő vagy a narrátor szájába.)
   
  vagy pedig kreálni egyet, ha van vmi frappáns ötlet.

  ha a fehérek puhányságára utalás elég bántó a kontextus szerint, akkor én a “hófehérke” szót javasolnám így kisbetűvel. :)

  Vagy ha célközönség túl művelt, s tud(hat)ja, hogy ez a szó a börtönszlengben a smasszert jelenti, akkor az indiánkönyvekben bevált sápadtarcúra cserélném.
   
  Üdv a fórumon, Concise! :)
  Érdekes ötletet vetettél fel.:thumbsup: (Bár lehet, hogy a hófehérke nem annyira bántó, mint kellene, de ezt tényleg csak a szöveget látva lehetne eldönteni.)
   
  Üdv a fórumon, Concise! :)

  Hát kicsit megkésve, hiszen 2020-ban, 2021-ben és 2023 első negyedévében is írtam a magyar fórumba(n).

  A “hófehérke” igényesebb megoldásnak tűnt, mint a “fehér g*ci”. :) Mivel jellemzően a hímek aktívabbak a rasszizmusban, ezért az ellenkező rassz férfi tagjainak nőiesítése/melegítése azért elég sértő. Ld. az eredeti angolban a következőket: sissy, cissy, nancy, a friend of Dorothy
   
  Back
  Top