csődör

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Jul 15, 2012.

 1. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Sziasztok,

  A következő szavam :) a csődör. A kérdésem tkp. az, hogy Magyarországon az "átlagember" számára egyértelműen ismeretes-e ennek a szónak az értelme, és hogy a köznylevben hasznalatos-e.

  Pontosítás:

  A kérdésem abból adódik, hogy a közvetlen környezetemben élők, akik ugyan beszélnek magyarul, de nem olvasnak magyar könyveket, általában nem ismerik a csődör szót (ugyanez vonatkozik a mén szóra is).
   
 2. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Szerintem minden gond nélkül igent mondhatok erre (bár a fiatalabb korosztály nevében nem beszélnék).
  A köznyelvi használata azonban lehet, hogy gyakoribb, mint a méné, mivel más (pejoratív, időnként gúnyos vagy ironikus) értelemben is használják: "erős nemi képességű férfi" - az értelmező szótár meghatározása szerint, de szerintem így le van egyszerűsítve a dolog.
  Az illetőre nézve pejoratív a használat, mivel a "macsó" kifejezés elődjének is tekinthető talán, de valahogy más színezettel.
   
 3. Akitlosz Senior Member

  Hungary
  Hungarian
  A macsónak inkább csak a körítése nagy, a csődörnek mása.

  A magyar nyelvben rengeteg állattartással kapcsolatos szó van, a lovakra kifejezetten, mert lovas nép voltunk, de mivel a mára jelentősen visszaszorult az állattartás, így a mai emberek egy része ezeket a szavakat már nem ismeri, mert már nincsen rájuk szükségük a mindennapi életükben.

  A ló mára ritka állattá vált, régebben viszont szinte minden magyarnak volt lova, lovakon jöttek ide hont foglalni.

  A csődör is mént jelent, de míg a mén általánosabb értelmű, a csődörben hangsúlyosabb a nemi jelleg, a csődör egy biztosan potens mén.
   

Share This Page

Loading...