Cserpálni

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Ěszakkelet Magyarországon utóbb felfigyeltem a (nyilván szláv eredetű) cserpálni igére. Mivelhogy ismerem a szó szlovák változatát, értem a jelentését, de a magyar nyelvben spontán nem használnám.

A kérdésem az, hogy ismeritek-e ez a szót, illetve használjátok-e?

Előre köszönöm a válaszaitokat.
 
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Szia francis,
    Kb. 8 éve hallom/hallottam (ritkán) (mióta itthon vagyok megint), de nem tudom, mit jelent. Használni emiatt nem is használom.
    Egyébként mit jelent?
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Azt jelenti, hogy "meríteni", "szivattyúzni". Tehát se nem egyszerűen meríteni, se nem szívni, hanem inkább a kettő együtt ... Főleg kútban található vízre, esteleg hordókban tárolt borra vagy pálinkára használják.
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Nem ismertem a magyarban ezt a szót, de mivel tudok oroszul, a jelentésére rájöttem volna (черпать - meríteni). Gondolom, a szlovák alak is hasonló.
     
    < Previous | Next >
    Top