dóna'm/dona'm

gvergara

Senior Member
Castellano (variedad chilensis)
Hola a tothom,

M'agradaria saber si la forma imperativa de la segona persona singular del verb donar porta accent quan va lligada amb um pronom. En aquest cas no hi hauria possibilitat de confondre-la amb el sustantiu.

Dóna'm/Dona'm uns minuts, ara mateix estic acabant amb una feina urgent.

Moltes gràcies per endavant,

G.
 
  • gvergara

    Senior Member
    Castellano (variedad chilensis)
    Gràcies per la informació, quina llàstima que, com va predir Orwell, les llengües "evolucionin" al llarg del temps simplificant-se. De qualsevol manera, dues preguntes:
    1. És obligatori ara conjugar les dues formes dones/dona sense accent, o només es poden escriure sense?
    2. Com es feia abans quan sí que portaven accent: Dóna'm o Dona'm?
    Moltes gràcies de nou,

    G.
     

    Penyafort

    Senior Member
    Catalan (Catalonia), Spanish (Spain)
    L'Institut d'Estudis Catalans és qui estableix la normativa de la llengua en tota l'àrea catalanoparlant, tret de València. Aquesta reforma va ser feta el 2016 i van donar quatre anys per a anar implantant-la progressivament; per tant, com ja som en ple 2022, se suposa que els diacrítics han quedat reduïts a quinze casos.

    A València, és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua qui fixa la norma. Dos anys més tard, el 2018, van seguir els passos de l'IEC i són les mateixes quinze paraules que conserven el diacrític.

    En tot allò publicat abans de la darrera reforma, veuràs accent a dóna'm, efectivament.
     
    Top