Dat kan me niets schelen

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by Syzygy, Nov 3, 2012.

 1. Syzygy Senior Member

  German
  Hallo allemaal,

  bij sommigen werkwoorden zie ik vaak naast de negatie met niet ook zinnen zoals "Dat kan me niets schelen." of "Dat bevalt me niets." of "Dat verbaast me niets." Is het in het Nederlands in die gevallen grammaticaal onberispelijk het over hoeveelheden van bevallen, verbazen, etc. te hebben of is het toch beter alleen maar niet te gebruiken?

  Bedankt!
   
 2. Peterdg

  Peterdg Senior Member

  Belgium
  Dutch - Belgium
  "Niets" is perfect in die uitdrukkingen. Je kan het desgevallend ook vervangen door bv "geen greintje": Dat kan me geen greintje schelen.
   
 3. Lopes

  Lopes Senior Member

  Brussels
  Dutch (Amsterdam)
  Dat heb ik echt nog nooit gehoord, 'dat kan me geen greintje schelen'.

  Overigens, Syzygy, denk ik dat je niet kan spreken over hoeveelheden, behalve bij 'dat kan me niets schelen'. Je kan wel zeggen 'dat kan me niet zo veel schelen', maar 'dat bevalt me niet veel' of 'dat verbaast me weinig' klinkt raar. Je hebt het in die gevallen eerder over de mate, dus 'dat verbaast me niet erg'.
   
 4. Peterdg

  Peterdg Senior Member

  Belgium
  Dutch - Belgium
  Tja.

  Misschien: het kan me geen zier(tje) schelen.
   
 5. Brownpaperbag

  Brownpaperbag Senior Member

  Terni, Italy
  Dutch (Netherlands)
  Het is ook mogelijk om in de spreektaal geen bal te gebruiken in de uitdrukking met schelen: het kan me geen bal schelen. Ook kunnen vele ziektes worden ingevuld in de plaats van bal.
   
 6. marrish

  marrish Senior Member

  اُردو Urdu
  Dit heb ik ook vaak gehoord en gelezen. Wat is de betekenis van bal in deze uitdrukking?
   
 7. Peterdg

  Peterdg Senior Member

  Belgium
  Dutch - Belgium
  Testikel.

  Er bestaat nog een "plattere" versie: het kan me geen kloten schelen. Deze versie laat geen twijfel bestaan over wat er bedoeld wordt.
   
 8. Couch Tomato

  Couch Tomato Senior Member

  Russian & Dutch
  Er zijn een heleboel andere woorden die je kan gebruiken in die uitdrukking. Dat kan mij geen drol/reet/fluit schelen. Sterker nog, volgens mij kan je bijna elk woord gebruiken. Natuurlijk is het kan me geen banaan schelen niet gebruikelijk, maar men zal begrijpen wat je bedoelt omdat de rest van de uitdrukking klopt.
   
 9. marrish

  marrish Senior Member

  اُردو Urdu
  Bedankt, dit verklaart alles.
   
 10. bibibiben

  bibibiben Senior Member

  Amsterdam
  Dutch - Netherlands
  'Niets' in 'het bevalt me niets' heeft een versterkend effect. 'Het bevalt me niet' klinkt zwakker dan 'het bevalt me niets'. Een equivalent van 'het bevalt me niets' zou 'het bevalt me helemaal niet' kunnen zijn (en juist niet 'het bevalt me niet erg', zoals in een van de andere comments staat). 'Niets' heeft eenzelfde versterkend effect in 'het kan me niets schelen' en 'het verbaast me niets'.
   

Share This Page

Loading...