diéresis i separació silàbica

Discussion in 'Català (Catalan)' started by lluna2016, May 19, 2017.

 1. lluna2016 New Member

  español
  hola!tinc un dubte amb la separació sil.làbica,
  crec que la diéresis desfà el diftong, però la JQV en un exàmen diu que aquesta pala bra: introduïu, té 4 síl.labes, per què?
  I després, feia (present indicatiu) és un diftong?

  Gràcies
   
 2. Dymn Senior Member

  Catalonia
  Catalan (native) & Castilian
  Quan hi ha tres vocals juntes i la del mig és una i o una u, aquesta actua de semiconsonant.

  Per tant, paraules com ara joia o creuar es llegeixen jo-ya i cre-war. Ho escric amb y i w per a fer-ho més clar. Aquest és el cas de tots els imperfets (que no presents) en -eia (feia, deia, reia, seia, treia, llegits com a fe-ya, de-ya, re-ya, etc.).

  Per tant en el cas d'introduïu, si no portés dièresi diríem in-tro-dú-yu. Evidentment no es llegeix així, perquè la terminació és -iu (-iw), i per tant la i ha de passar de semiconsonant a vocal plena, aquí és on entra la dièresi (in-tro-du-íw). Com que les paraules no accentuades acabades en -iu són agudes, no cal posar-hi cap accent.
   
 3. lluna2016 New Member

  español
  O siga que en este cas la diéresis és per facilitar la lectura I no per a separar el diftong. Aleshores, quan la diéresis separa el diftong? Con puc saber quan fa eixa funció?
  Moltes moltes gràcies !!!!
   
 4. gvergara

  gvergara Senior Member

  Santiago, Chile
  Español
  El que t'han dit està molt ben explicat; quan hi ha aquestes tres vocals juntes, la del mig (i o u àtona) actua com a semiconsonant, i la primera vocal se separa de les altres dues (feia=>fe-ia /fé-ya/). No porta dièresi perquè no trenca cap diftong, i tampoc no porta accent perquè és una paraula grave acabada en vocal.

  Quan, pel contrari, tens una paraula com ara introduiu, l'anàlisi canvia. En aquest cas, com que la i és tònica, cal separar-la de les altres dues vocals. Quin n'és el resultat? in-tro-du-i-u, o sigui, paraula grave acabada en vocal. Com que no és possible accentuar una paraula grave quan acaba en vocal, es posa la dièresi.
   
  Last edited: May 20, 2017
 5. Dymn Senior Member

  Catalonia
  Catalan (native) & Castilian
  El resultat no varia, però introduïu és aguda, no plana. Passa que la u és una semivocal, i les paraules agudes acabades en semivocal no s'accentuen.
   
 6. gvergara

  gvergara Senior Member

  Santiago, Chile
  Español
  N'ets segur? Penso que si fos aguda caldria escriure introduiú.
   
 7. Dymn Senior Member

  Catalonia
  Catalan (native) & Castilian
  Sí, n'estic segur ;)

  *Introduiú seria aguda, però introduïu també ho és. Se separa in-tro-du-ïu, ïu és aquí un diftong.
   
 8. gvergara

  gvergara Senior Member

  Santiago, Chile
  Español
  Llavors això no ho sabia. Bé, tot i que l'error m'ha servit per no oblidar quan emprar la dièresi, cada dia es pot aprendre alguna cosa nova. Gràcies.
   
 9. ernest_

  ernest_ Senior Member

  Barcelona
  Catalan, Spain
  En realitat tots els diftongs en català contenen exactament una vocal i una semiconsonant (que sempre és /j/ o /w/). Pot resultar enganyós parlar de "diftong" perquè realment només hi ha una vocal pròpiament dita. En les llengües germàniques aquestes combinacions no es consideren diftongs, per exemple.
   

Share This Page

Loading...